Permisele de muncă pentru cetățenii mai multor țări urmează a fi eliminate. Anunțul făcut de Alaiba
Full Article 3 minutes read

Permisele de muncă pentru cetățenii mai multor țări urmează a fi eliminate. Anunțul făcut de Alaiba

Vicepremierul Dumitru Alaiba a anunțat că a transmis spre Guvern un proiect de hotărâre care să elimine permisele de muncă pentru cetățenii mai multor țări, printre care: Statele Unite ale Americii, Japonia, Ucraina, Turcia, Armenia, inclusiv Canada. Potrivit oficialului, ca să creștem economia avem nevoie de mai mulți oameni care să lucreze pentru companii moldovenești. „Este în orice caz o măsură temporară pentru perioada următorilor ani”, a evidențiat Alaiba. 

Potrivit ministrului Dezvoltării Economice și Digitalizării, ca să creștem economia avem nevoie de mai mulți oameni care să lucreze pentru companii moldovenești, inclusiv să achite taxe și impozite din care să se plătească pensii.

Antreprenori de la nord la sud, mari și mici, locali sau străini, ne semnalează aceeași problemă – nu au oameni să-i angajeze. Problema este atât pentru forță de muncă înalt calificată, cât și pentru forță de muncă cu un nivel de calificare mai jos. Pentru a crește rapid economia, trebuie să oferim economiei forță de muncă. Nu este unica soluție (soluții magice nu există), dar e una din soluții. Deja am eliminat permisele de muncă pentru cetățenii UE. Asta e lege. Însă am continuat cu noi inițiative”, a declarat oficialul.

Prin urmare, Alaiba a anunțat că a transmis spre Guvernul Republicii Moldova un proiect de Hotărâre de Guvern care să elimine permisele de muncă pentru cetățenii următoarelor țări „pentru a oferi companiilor noastre acces atât la talente, cât și la brațe de muncă”: Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Statele Unite ale Americii, Norvegia, Elveția, Japonia, Ucraina, Turcia, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Albania, Canada, Bosnia și Herțegovina, Republica Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia, Coreea de Sud, Islanda și Liechtenstein.

Potrivit ministrului, „inițiativa poate porni unele speculații în rândul opoziției”.

Dacă vrem să creștem economia, avem nevoie de această decizie. Companiile noastre au nevoie de asta. Adevărul este că deficitul de forță de muncă e o problemă imediată pentru toate sectoarele, iar politicile demografice și de readucere a diasporei acasă nu vor ajuta economia azi și mâine. Avem nevoie și de decizii cu efect mai rapid. Este în orice caz o măsură temporară pentru perioada următorilor ani, pentru a ne ajuta să accelerăm economic. Alte țări, Germania, Irlanda, Israel și foarte multe altele, au luat decizii similare în trecut. S-au deschis temporar pentru a oferi economiei brațe de muncă. Și le-a reușit salturi economice”, a conchis Alaiba.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: