„Regulă tâmpită”. Ministrul Economiei luptă cu birocrația și anunță abrogarea a 40 de pagini cu „perle”
Full Article 2 minutes read

„Regulă tâmpită”. Ministrul Economiei luptă cu birocrația și anunță abrogarea a 40 de pagini cu „perle”

Ministrul Economiei Dumitru Alaiba susține că multe legi nu sunt actuale și nu fac decât să complice activitatea antreprenorilor. Potrivit oficialului, în cadrul ședinței din 12 aprilie a Guvernului urmează să fie abrogate mai multe acte legislative care ar fi „aiurea”. Un exemplu în acest sens este necesitatea agenților economici de a utiliza ștampila.

Alaiba a publicat o imagine dintr-un local, precizând că în meniul de bere care se regăsește pe un tabel poate fi observată în partea de jos o ștampilă.

„Nu era de dragul distracției, ci pentru conformare cu „cadrul normativ”. Reglementările în vigoare spun că meniul băuturilor alcoolice trebuie să fie ștampilate semnate de către contabilul şi conducătorul unităţii. Băieții s-au conformat formal și au desenat o ștampilă pe tablă, ca să fie clar că „meniul băuturilor alcoolice este ștampilat””, a comunicat ministrul.

Alaiba a adăugat că sunt foarte puțini antreprenori care se conformează acestei reguli.

„Și nici nu îi învinuiesc, pentru că e o regulă tâmpită. Dar dacă un inspector vine să te ia la bani mărunți, teoretic te poate amenda (sau va stoarce din tine o mită)”, a adăugat el.

„Regulă tâmpită”. Ministrul Economiei luptă cu birocrația și anunță abrogarea a 40 de pagini cu „perle”

Facebook/Dumitru Alaiba

Ministrul a mai spus că pe 12 aprilie, la ședința Guvernului vor fi abrogate 40 de pagini de asemenea „perle”.

În februarie, ministrul Economiei Dumitru Alaiba declara că și registrul de reclamații, obligatoriu în Moldova, va fi înlăturat. Potrivit oficialului, registrul ar fi „util doar pentru un inspector care vrea să te hărțuiască și să stoarcă mită din tine”. În plus, Alaiba menționa că în Europa „așa practică învechită nu vezi”. „Acum avem sistem de petiționare, inclusiv electronic”, preciza el.

Anterior, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării anunța că a fost creată adresa de e-mail [email protected], unde cetățenii pot trimite mesaje despre legi care ar fi irelevante, ar trebui îmbunătățite sau eliminate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: