Poliția din Bălți, cu ochii pe „Șansă” și „Renaștere”. CEC le-a obligat să-și corecteze rapoartele financiare
Full Article 2 minutes read

Poliția din Bălți, cu ochii pe „Șansă” și „Renaștere”. CEC le-a obligat să-și corecteze rapoartele financiare

Partidul Politic „Șansă” și Partidul Politic „Renaștere”, afiliate politicianului fugar Ilan Șor, au fost avertizate și sancționate pentru încălcările admise în actuala campanie electorală. Se întâmplă după ce Comisia Electorală Centrală (CEC) a fost sesizată de Inspectoratul de Poliție Bălți. Contestațiile au fost examinate de membrii CEC în ședința din 24 octombrie.

CEC anunță că a obligat partidele „Șansă” și „Renaștere” să corecteze, până pe 27 octombrie, ora 17:00, rapoartele privind gestiunea financiară. Autoritatea electorală susține că acestea ar fi fost completate „eronat”.

Suplimentar, CEC anunță că Partidului Politic „Renaștere” i-a fost aplicată sancțiunea sub formă de avertisment „pentru utilizarea mijloacelor financiare, altele decât din contul cu mențiunea „Fond electoral””.

„Pentru distribuirea materialelor publicitare care nu corespund normelor Regulamentului privind modul de furnizare, distribuire și difuzare a publicității politice, electorale și a mesajelor de interes public, partidul a fost obligat să asigure eliminarea acestora din spațiul public” – mai anunță CEC.

Amintim că Republica Moldova va organiza alegeri locale generale pe 5 noiembrie 2023. În cadrul scrutinului, vor fi aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali, dintre care 9 972 sătești (comunali), orășenești și 1 086 raionali/municipali.

La Bălți au acces în lupta electorală, din partea Partidului „Șansă” – Victoria Șapa, pe care Șor a anunțat deschis că o va susține, iar din partea Partidului „Renaștere” – deputatul Alexandr Nesterovschi, cercetat penal pentru finanțarea partidelor politice din partea unui grup criminal organizat condus de Șor.

De menționat că Partidul „Renaștere”, afiliat fugarului Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „frauda bancară”, a raportat la CEC, potrivit datelor făcute publice pe 18 octombrie de Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT”, că a primit, în perioada 30 septembrie-13 octombrie, 427 mii lei. Formațiunea politică anunța că a cheltuit 240 mii lei, din suma totală.

Pe de altă parte, Partidul „Șansă”, pentru care Șor și-a exprimat susținerea, a raportat, potrivit ADEPT, zero venituri și zero cheltuieli în perioada de timp menționată. Vezi cine sunt „lideri” la cheltuieli și venituri AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: