„Pot avea loc acțiuni provocatorii”. Avocații Poporului și Consiliul anti-discriminare, despre Ziua Victoriei și Ziua Europei
Full Article 2 minutes read

„Pot avea loc acțiuni provocatorii”. Avocații Poporului și Consiliul anti-discriminare, despre Ziua Victoriei și Ziua Europei

Avocatul Poporului, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității îndeamnă la calm, manifestații pașnice, fără intimidări, ură și violență în perioada 08-14 mai 2022.

În această perioadă, în Republica Moldova urmează să aibă loc mai multe întruniri publice organizate de autorități, forțe politice, organizații obștești și mișcări sociale cu caracter socio-cultural și politic legate de marcarea Zilei Victoriei și a Zilei Europei.

„Sesizăm că anul acesta pe parcursul întrunirilor pot avea loc acțiuni provocatorii, de intimidare, ură și violență, inclusiv generate de uzul de către participanții la aceste manifestații a unor simboluri interzise”, se arată într-un Apel public al semnatarilor.

Astfel, participanții la manifestații și oponenții acestora sunt îndemnați să demonstreze respect și toleranță.

„Accentuăm că nu este exclus ca o anumită manifestație poate să nemulțumească persoanele ostile ideilor sau revendicărilor pe care le susțin organizatorii acesteia. Într-o asemenea situație, dreptul de a contramanifesta nu poate să paralizeze dreptul de a manifesta”, comunică semnatarii.

Cei din urmă s-au adresat și autorităților să asigure condițiile necesare pentru exercitarea neîngrădită a dreptului la întruniri: „Prin garantarea ordinii publice, a securității manifestanților în cadrul legii, separării manifestanților și contramanifestanților, cu excluderea violenței și brutalității, a tentativelor de a fi create impedimente pentru deplasarea persoanelor din alte localități ale țării la acțiunile de protest, cât și a persecutării participanților sub orice formă pentru participarea la manifestațiile organizate sau spontane”.

De menționat că în acest an, Ziua Victoriei în Moldova, ca și în alte țări, va fi sărbătorită pe fundalul războiului din Ucraina. Președintele Maia Sandu a propus ca de 9 mai „să fie marcată pacea” și să fie comemorați cei căzuți în al Doilea Război Mondial. NM comunică ce acțiuni și evenimente vor avea loc pe 9 mai la Chișinău, Bălți, Comrat, Ceadîr-Lunga și Tiraspol.

Și Ziua Europei va fi marcată. Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova, împreună cu Ambasadele Statelor Membre ale UE, au anunțat o serie de evenimente culturale şi educative, în mai multe regiuni din Republica Moldova.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: