Prețul roaming-ului între Moldova și țările UE s-a redus. Cât costă internetul în roaming?
Full Article 3 minutes read

Prețul roaming-ului între Moldova și țările UE s-a redus. Cât costă internetul în roaming?

Costul roaming-ului între Republica Moldova și țările-membre ale Uniunii Europene s-a redus. Anunțul a fost făcut de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu pe 1 ianuarie.

Sunt bucuros să vă anunț că deja putem vorbi cu cei dragi și accesa internetul în roaming în Europa la prețuri mult mai mici, creând astfel o experiență de conectivitate mai accesibilă și convenabilă, datorită semnării acordului voluntar cu dintre operatorii naționali și mai mulți operatori europeni”, a scris Popescu pe Facebook.

Oficialul a precizat că prețurile reduse la roaming se aplică în 30 de țări: UE și Spațiul Economic European.

Precizăm că tarifele de roaming între Moldova și țările UE urmau să fie reduse de la 1 ianuarie 2024. După cum a scris anterior NM, în acest an tariful maxim pentru internet în roaming între Moldova și UE va fi de 15,5 euro pentru 1 GB de trafic, costul apelurilor efectuate în roaming nu va fi mai mare de 0,33 euro pe minut, iar cel al apelurilor primite – nu mai mare de 0,25 euro pe minut.

Din 2025, tarifele de roaming vor trebui să scadă din nou, ajungând la 11 euro pentru 1 GB de trafic, 0,22 euro pentru un minut de apeluri efectuate și 0,15 euro per minut pentru apelurile de primite. Acordul din partea operatorilor este voluntar.

Cu toate acestea, ieftinirea serviciilor de roaming a avut loc, de fapt, la sfârșitul lunii decembrie a anului trecut. Doi operatori de telefonie mobilă, Moldcell și Orange-Moldova, au pachete cu roaming inclus în UE. De menționat că ambii operatori de telefonie mobilă au același preț pentru pachetele de 200 de lei și 290 de lei. Mai mult, oferta este aproximativ identică: în pachetul de 200 de lei Moldcell oferă 7 GB de trafic în roaming în UE, în timp ce Orange oferă 6,6 GB. În pachetul de 290 de lei, Moldcell are 10 GB de trafic, iar Orange are 9,6 GB de trafic.

Moldcell a declarat pentru NM că a adăugat roaming-ul cu UE la pachetele care includeau deja traficul cu România. „Inițial, volumul de trafic a fost calculat în conformitate cu o formulă deja existentă în Europa, pe baza volumului de trafic local, astfel încât acesta este aproximativ același pentru toți operatorii. Dar cum acordul cu operatorii europeni este voluntar și nu toți au intrat încă în el și au redus costul serviciilor pentru operatorii moldoveni la nivelul partenerilor români. Este încă dificil a face serviciul disponibil în Europa pentru un număr mai mare de pachete, așa cum a fost în cazul României”, au explicat reprezentanții Moldcell.

Aceștia au adăugat că sunt încrezători că operatorii „de ambele părți vor depune toate eforturile pentru a face serviciul și mai accesibil în timp”.

Orange-Moldova a răspuns la întrebarea NM cu privire la costuri și oferte similare cu operatorul rival: „Oferta Orange este originală și este prima ofertă de acest gen lansată pe piața moldovenească”. Operatorul a adăugat că propunerile companiei sunt perfecționate constant, iar ofertele viitoare sunt un secret comercial.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: