„Privilegii nemeritate”. Reacția PAS după ce legislativul de la Comrat a cerut retragerea proiectului privind restituirea TVA-ului din bugetul local
Full Article 2 minutes read

„Privilegii nemeritate”. Reacția PAS după ce legislativul de la Comrat a cerut retragerea proiectului privind restituirea TVA-ului din bugetul local

Deputatul PAS Radu Marian, autorul proiectului de lege care obligă Găgăuzia să restituie impozite și taxe pe valoare adăugată (TVA) din propriul buget, a venit cu o reacție după ce legislativul de la Comrat s-a întrunit în ședință specială și a cerut Parlamentului de la Chișinău să retragă inițiativa. Parlamentarul a dat de înțeles că proiectul de lege nu va fi retras declarând că acesta vine să elimine unele „privilegii nemeritate” și să aducă mai multă „echitate în societate”.

Proiectul de lege cu privirea la returnarea TVA din contul bugetului UTAG este despre eliminarea unor privilegii nemeritate. Evident, e un proces dureros pentru cei care beneficiază de acest privilegii, dar e unul necesar pentru a avea mai multă echitate în societate. Dacă colectezi TVA de la agenți economici, atunci fii bun și participă la returnarea acestor taxe”, a scris Radu Marian pe canalul său de Telegram.

Deputatul PAS a declarat că fiecare cetățean al Republicii Moldova merită acces egal la resursele statului.

Cât despre deranjul deputaților din adunarea populară UTAG, vom face consultări publice în Parlament, așa cum facem pentru alte proiecte de lege pe care le înaintăm. O să-i invităm pe toți cei vizați. Oricum, mi-ar fi plăcut să văd o ședință specială a adunării populare UTAG și atunci când gruparea criminală cumpăra voturi in stânga și în dreapta la alegerile pentru bașcan. Dar nu a fost să fie. Fiecare cu prioritățile lui”, a menționat acesta.

***

Precizăm că președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Radu Marian, a anunțat pe 18 iulie că va înregistra un proiect de lege în curând în Parlament care vine să completeze articolul 6 din Codul Fiscal. Inițiativa legislativă prevede că Găgăuzia va trebui să restituie impozite și taxe pe valoarea adăugată (TVA) din bugetul local, nu cel național, așa cum se întâmplă în prezent. Parlamentarul a declarat că inițiativa legislativă va permite economisirea, din bugetul public național, a circa 100 milioane lei anual.

Proiectul de lege a fost criticat de Adunarea Populară a Găgăuziei. Legislativul de la Comrat s-a întrunit, pe 24 iulie, în ședință specială și a cerut Parlamentului de la Chișinău retragerea acestuia. APG a calificat inițiativa ca fiind „ilegală”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: