Prodan, despre Ceban și lucrarea de pe strada pietonală: „Ne trezim dimineața și apreciem marele haiduc al țării”
Full Article 3 minutes read

Prodan, despre Ceban și lucrarea de pe strada pietonală: „Ne trezim dimineața și apreciem marele haiduc al țării”

Ministrul Culturii Sergiu Prodan a venit cu o reacție privind lucrarea „Pomul Vieții” de pe pietonala Eugen Doga. El susține că pavajul de pe aleea din bulevardul Grigore Vieru a fost făcut ilegal, întrucât nu a primit acte permisive de construcție. De asemenea, Prodan consideră că lucrarea a avut drept scop ” dorința de a impresiona”. 

În cadrul unei conferințe de presă din 11 iulie, Sergiu Prodan a informat că Ministerul Culturii nu a recepționat niciun proiect cu privire la „Pomul Vieții” de pe pietonala Eugen Doga, ceea ce demonstrează că lucrarea este ilegală.

„Eu nu mă dau cu părearea vizavi de bunul gust sau lipsa bunului gust. Eu afirm că toate lucrările care se fac acum în municipiul Chișinău sunt absolut ilegale. Nu au la bază niciun act emis de CNMI, de Ministerul Culturii, care ar permite eliberarea certificatului de urbanism și actelor permisive de construcție. Sunt niște improvizații făcute peste noapte. Noi la Ministerul Culturii nu am văzut niciun proiect, nicio inițiativă. Înțeleg că nu a fost discutat nici cu societatea civilă”, a explicat ministrul Culturii.

Potrivit lui Prodan, ministerul este deschis să modifice legea pentru ca orașul să se schimbe spre bine, dar este nevoie ca primarul să revină „în albia legii”.

„Iată această abordare haiducească, din cele mai bune intenții bineînțeles, dar dorința de a impresiona: Ne trezim dimineața și apreciem marele haiduc al țării. Insist ca activitatea Consiliului Municipal și a domnului primar să revină în albia legii. E bună legea, e rea – ea trebuie respectată. Dacă nu e bună, avem toată deschiderea să auzim prin ce nu e bună și să intervenim să o înbunătățim”, a adăugat el.

NM a contactat-o pe consiliera ministrului Culturii, Liuba Lupașco, pentru a afla dacă a fost depusă o plângere la Procuratura Generală cu privire la ilegalitatea „Pomului Vieții”, însă până la momentul publicării articolului nu am primit un răspuns.

Autoritățile capitalei au publicat pe rețelele de socializare o imagine cu „brandul Republicii Moldova – Pomul Vieții”, aplicat în pavaj pe aleea din bulevardul Grigore Vieru. „Pomul Vieții” unește pietonala Eugen Doga, pe care au fost imitate clapele unui pian, cu un covor tradițional. Lucrarea a fost criticată de unii pe online, de alții – apreciată. „Asta e bine”, a reacționat fondatorul companiei „Simpals” Dmitri Voloșin. Iar jurnalista Nata Albot a menționat că „pentru un tablou complet aici lipsește un cocostârc cu poamă în plisc, un tricolor și niște trandafir de la Moldova”.

Edilul Ion Ceban a venit cu un mesaj către „cei deranjați și care critică proiectele realizate în Chișinău”. Declarația primarului a fost însoțită de o imagine cu „Pomul Vieții” de pe pietonala Eugen Doga, criticată de unii internauți.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: