Proiect de lege PAS: La încetarea mandatului, primarii vor primi o indemnizație unică egală cu două salarii de bază
Full Article 2 minutes read

Proiect de lege PAS: La încetarea mandatului, primarii vor primi o indemnizație unică egală cu două salarii de bază

La încetarea mandatului, primarii vor beneficia de aceleași garanții sociale ca și persoanele cu funcție de demnitate publică. Mai exact, ei vor primi o indemnizație unică egală cu două salarii de bază. Parlamentul a votat în primă lectură un proiect de modificare a Legii privind statutul alesului local și a Legii privind administrația publică locală, transmite IPN.

Autorii, un grup de deputați PAS, precizează că inițiativa urmărește asigurarea garanțiilor sociale pentru primari la încetarea mandatului. Legea privind administrația publică locală prevede că la expirarea mandatului, în caz de demisie, revocare sau eliberare din funcție, persoana cu funcție de demnitate publică beneficiază de o indemnizație unică egală cu două salarii de bază, dacă legea specială ce reglementează activitatea acestei persoane nu prevede un alt cuantum al indemnizației. În timp ce, Legea privind statutul alesului local statuează că, la încetarea mandatului alesului local i se acordă o indemnizație unică, egală cu salariul mediu lunar pe economia națională pentru anul precedent.

„Se constată că statutul juridic și activitatea primarului intră succesiv sub incidența juridică a două acte normative, care abordează în mod diferit asigurarea garanțiilor sociale în legătură cu încetarea mandatului. Având în vedere complexitatea sarcinilor, volumul mare de lucru și nivelul de și responsabilitate care sunt înscrise funcției de primar, propunem ca la expirarea mandatului, primarul să beneficieze de o indemnizație unică egală cu două salarii de bază”, se menționează în nota informativă a inițiativei legislative.

Proiectul de lege urmează să fie votat în lectură finală.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: