Recean, la ceremonia dedicată Zilei Armatei Naționale: „Vom crește investițiile în armata națională”
Full Article 3 minutes read

Recean, la ceremonia dedicată Zilei Armatei Naționale: „Vom crește investițiile în armata națională”

Prim-ministrul Dorin Recean susține că neutralitatea Republicii Moldova este „doar un instrument de politică externă”. Oficialul este de părere că statutul, consfințit în Constituție, nu trebuie și nu poate împiedica Armata Națională să se dezvolte. „Deceniile de neglijență s-au încheiat” – a declarat șeful Cabinetului de miniștri pe 4 septembrie, în cadrul ceremoniei dedicate celor 32 de ani de la crearea Armatei Naționale.

„(…) Trebuie să constatăm că deceniile de neglijență au dus acolo unde armata, rolul esențial al armatei în construcția statului, dar și în dezvoltarea unei societăți reziliente, a fost subminat. Dar după cum vedeți, acest lucru s-a schimbat. Aveți susținerea președintei Sandu, a întregului Guvern pentru ca să creștem investițiile în Armata Națională. (…) Experiența unor alte țări neutre precum Elveția arată că o armată bine echipată doar consolidează siguranța națională, iar neutralitatea noastră este doar un instrument de politica externă”, a declarat Dorin Recean.

Șeful Guvernului de la Chișinău susține că autoritățile trebuie să investească mai mult în armata națională. Recean i-a mulțumit ministrului Nosatîi pentru rolul personal în dezvoltarea armatei și atragerea investițiilor externe în scopul modernizării acesteia și i-a cerut comandantului Armatei Naționale, generalul Eduard Ohladciuc, să transforme relațiile bune cu partenerii externi într-o creștere efectivă a capacității armatei naționale.

„Suntem într-un context regional foarte dificil, fluid și riscant. (…) Datorită ucrainenilor, curajului lor, Republica Moldova este în pace, este în siguranță, dar acest lucru nu trebuie să-l luam pur și simplu. Acest lucru ne obligă și mai mult să creștem capacitatea noastră de operare, de interoperabilitate”, a mai declarat Dorin Recean.

Republica Moldova a marcat 32 de ani de la crearea Armatei Naționale duminică, 3 septembrie. În municipiile Cahul și Bălți, precum și în capitala țării, Chișinău, au fost organizate festivități cu acest prilej. În cadrul evenimentelor, moldovenii au avut ocazia să facă cunoștință cu geniști, medici, studenți militari, pacificatori și militari din forțele speciale. La fel, au fost prezentate expoziții de fotografii, de echipament și tehnică, exerciții demonstrative, concursuri pentru copii, recital muzical și ceremoniale militare de retragere cu torța și altele. Vezi ce mesaj a transmis președinta Maia Sandu și ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, la 32 de ani de la fondarea Armatei, AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: