Reuniune la MAEIE: reprezentanții societății civile și a unor instituții de stat, discuție despre realizarea recomandărilor pentru aderarea la UE
Full Article 2 minutes read

Reuniune la MAEIE: reprezentanții societății civile și a unor instituții de stat, discuție despre realizarea recomandărilor pentru aderarea la UE

Secretara de stat a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Stela Leucă, împreună cu ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, au co-prezidat, pe 21 iulie, o reuniune de informare pentru reprezentanții societății civile și a unor instituții de stat. Evenimentul a fost dedicat dedicat evoluțiilor în implementarea celor 9 recomandări pentru aderarea Moldovei la UE, în special, prezentării Comisiei Europene din 22 iunie 2023 și acțiunilor autorităților moldovenești legate de prezentarea respectivă. La ședință au participat și reprezentanții Ministerului Justiției, Cancelariei de Stat, Procuraturii Anticorupție, Aparatului Președintelui RM și Centrului Național Anticorupție.

Potrivit unui comunicat emis de MAEIE, ambasadorul UE în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, a reiterat elementele principale ale prezentării Comisiei Europene din 22 iunie 2023, precum și a subliniat importanța continuării eforturilor autorităților moldovenești, inclusiv în domeniile calificate drept realizate de către Comisia Europeană (ex. consultarea Comisiei de la Veneția și implicarea societății civile în procesul decizional).

La rândul său, secretara de stat, Stela Leucă, a evidențiat progresele obținute de către Republica Moldova în implementarea celor 9 recomandări ale Comisiei Europene formulate în contextul cererii de aderare la UE, și a informat asupra planurilor autorităților moldovenești până la publicarea Pachetului de extindere al UE pentru anul 2023, care urmează să aibă loc în octombrie 2023. Reprezentanții autorităților publice naționale s-au referit mai detaliat la acțiunile realizate și cele planificate cu privire la reforma justiției, prevenirea și combaterea corupției, deoligarhizarea și consolidarea capacităților administrației publice.

Reprezentanții societății civile au susținut poziția Delegației UE în țara noastră cu privire la importanța continuării eforturilor autorităților moldovenești în realizarea celor 9 recomandări. Totodată, s-a făcut referință la concluziile celui de al doilea raport alternativ de realizare a Planului de Acțiuni pentru implementarea celor 9 recomandări, realizat de către Institutul pentru Politici și Reforme Europene, Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” și Centrul de Resurse Juridice din Moldova, în cadrul inițiativei #ThinkTanks4EUMembership și în cooperare cu Fundația „Friedrich Ebert” în Republica Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: