Ceban, după ce Guvernul a anunțat că va crea Agenția de Dezvoltare Regională Chișinău: „Nu inventați roata, oamenii nu sunt proști”
Full Article 3 minutes read

Ceban, după ce Guvernul a anunțat că va crea Agenția de Dezvoltare Regională Chișinău: „Nu inventați roata, oamenii nu sunt proști”

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a venit cu o reacție, după ce Guvernul a anunțat că va crea Agenția de Dezvoltare Regională a Municipiului Chișinău. Edilul susține că autoritățile locale au muncit mult la acest subiect cu conducerea precedentă, iar procesul a fost stopat o dată cu schimbarea puterii în stat. 

Ion Ceban spune că ADR Chișinău trebuia să existe de mult timp, procesul fiind lansat pe 13 mai 2021.

„Mai mult de un an și jumătate tot ce au făcut cei care azi se laudă, au elaborat o Hotarâre de Guvern pe care specialiștii adevărați o puteau face într-o ora. Nu inventați roata, oamenii nu sunt proști. Suntem obișnuiți că lansați proiectele la care se lucrează deja de mulți ani și le dați că sunt ale voastre”, a scris Ceban pe rețelele de socializare.

Totodată, edilul susține că primăria Chișinău este gata să ofere toată experiența și suportul pentru ca agenția să fie funcțională.

„Așteptăm să fie funcțional și suntem gata să depunem zeci de proiecte pe toate domeniile menționate atât din raza orașului, cât și suburbii.

Am spus atunci și rămân de părerea că formarea ADR Chis‌ina‌u, va permite deblocarea posibilităților de finanțare a proiectelor de dezvoltare regionala‌ din cadrul programelor de dezvoltare aprobate de Guvern.

Totodată, suburbiile municipiului Chis‌ina‌u sunt defavorizate în raport cu celelalte localita‌t‌i din t‌ara‌ prin lipsa posibilităților de a beneficia de fonduri de dezvoltare regionala‌, drept prevăzut de Legea nr. 438/2016 privind dezvoltarea regionala‌ în Republica Moldova”, a punctat el.

Potrivit primarului, membrii acestui organ au fost aleși 5 primari din suburbiile capitalei: comuna Budesști, comuna Bubuieci, comuna Ciorescu, satul Ghidighici și orașul Sângera.

„Candidaturile înaintate au fost desemnate prin acordarea votului majoritar. Procesul-verbal și scrisoarea de însoțire au fost expediate în adresa Ministerului Agriculturii, Dezvolta‌rii Regionale s‌i Mediului prin care s-a solicitat inițierea de către autoritatea centrală a procedurilor de selectare a unui reprezentant din partea sectorului asociativ s‌i a unui reprezentant al mediului de afaceri”, a scris Ion Ceban.

Edilul informează că componența finală a Consiliului Regional Chișinău urma a fi aprobată în cadrul unei ședințe și să fie constituita‌ din 9 membri: Primarul General al municipiului Chișinău, Secretarul Consiliului Municipal Chișinău, 5 primari din suburbii, un reprezentant al sectorului asociativ s‌i un reprezentant din partea mediului de afaceri.

Amintim că hotărârea de Guvern privind inițierea procedurii de constituire a Agenției de Dezvoltare Regională a Municipiului Chișinău a fost publicată pentru consultări publice și aprobată în ședința secretarilor generali. 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: