Peste 100 de îmbolnăviri de gripă timp de o săptămână. Raioanele cele mai afectate
Full Article 2 minutes read

Peste 100 de îmbolnăviri de gripă timp de o săptămână. Raioanele cele mai afectate

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) informează că săptămâna trecută au fost înregistrate 103 cazuri noi de gripă sezonieră, cele mai multe fiind în Chișinău, circa 76. Astfel, instituția informează că a fost înregistrată o creștere de 37,2% în comparație cu săptămâna precedentă.

Mai exact, ANSP susține că în perioada 05 – 11 decembrie, morbiditatea infecțiilor acute ale căilor superioare (IACRS) s-a aflat la nivelul de intensitate medie, cu o creștere de 37,2% în comparație cu săptămâna precedentă și a constituit 506,72 cazuri la 100 mii populație. În total, au fost înregistrate 13 195 cazuri de IACRS, majoritatea fiind la copii de până la 14 ani – 66%. Ponderea bolnavilor spitalizați cu IACRS este de 3,2% din numărul total de îmbolnăviri.

Astfel, au fost înregistrate 103 cazuri de gripă sezonieră: municipiul Chișinău-76, Bălți-12, Fălești-4, Ialoveni-3, Edineț-2 și câte un caz în Drochia, Leova, Orhei, Sângerei, Soroca și Ungheni.

”În laboratoarele ANSP, la prezența virusurilor gripale, non-gripale și SARS-CoV-2, au fost investigate, în săptămâna 49/2022, prin metoda molecular biologică – 351 de probe, de la persoane cu semne compatibile cu gripa sezonieră și infecții respiratorii virale acute, din ele 30 probe pozitive  la prezența virusurilor gripali (27-A(H3N2), 2-A(H1N1) și 1-tip B) și în 26 probe virusul non-gripal RSV.”, informează ANSP.

De la începutul perioadei de monitorizare, adică 3 octombrie 2022, au fost înregistrate, în total: 178 cazuri de gripă; 76 154 de cazuri de IACRS și 3803 cazuri de SARI.

Ponderea cazurilor infecțiilor respiratorii acute severe (SARI), din numărul total de internări în instituțiile medicale, indiferent de cauză, a variat între 2,9% – 4,8%.

Continuă  procesul de imunizare împotriva gripei sezoniere în instituțiile medico-sanitare publice din țară. ANSP recomandă vaccinarea concomitentă împotriva gripei sezoniere și a infecției cauzate de virusul SARS-CoV-2.

Anterior, șeful adjunct al Direcției sănătate din cadrul Primăriei, Boric Gîlcă, în cadrul unei ședințe că în spitalele municipiului Chișinău nu mai sunt locuri libere pentru pacienții infectați cu noul coronavirus.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: