Rusia: Tânăra acuzată că l-ar fi omorât pe „corespondentul de război” Vladlen Tatarskii – condamnată la 27 ani de pușcărie
Full Article 2 minutes read

Rusia: Tânăra acuzată că l-ar fi omorât pe „corespondentul de război” Vladlen Tatarskii – condamnată la 27 ani de pușcărie

Daria Trepova, tânăra din Federația Rusă acuzată de omorul „corespondentului de război” Vladlen Tatarskii, a fost condamnată la 27 de ani de închisoare. Un tribunal militar rus a declarat-o vinovată de „terorism”, „trafic ilegal de explozibili” și „fals în documente”. Tânăra nu și-a recunoscut vina pe niciunul din capetele de acuzare care i se incriminează, relatează Meduza.

În privința celui de-al doilea inculpat din dosarul omurului lui Tatarskii, Dmitri Kasințev, în apartamentul căruia s-a ascuns Daria Trepova după moartea lui Tatarski, instanța a stabilit o pedeapsă de 21 de luni de închisoare. El a fost găsit vinovat de săvârșirea unei infracțiuni deosebit de grave „prin inducerea în eroare a organelor de drept”.

Vladlen Tatarskii a murit, pe 2 aprilie 2023, într-o cafenea din Sankt Petersburg, unde s-a produs o deflagrație. Explozibilul ar fi fost ascuns într-o statuetă adusă de Daria Trepova. O zi mai târziu, pe 3 aprilie, Daria Trepova a fost reținută. Ministerul rus de Interne a publicat atunci un video în care tânăra spune că anume ea a adus statueta în localul unde a avut loc explozia. Totodată, Comitetul național antiterorist al Rusiei a acuzat Kievul că ar fi în spatele omorului, acuzații negate de Kiev.

***

Numele adevărat al bloggerului Vladlen Tatarskii este Maxim Fomin. Acesta este originar din regiunea Donețk a Ucrainei și avea 40 de ani. A fost condamnat la închisoare pentru jaf armat și a fost eliberat după ce penitenciarul în care se afla a fost ținta acțiunilor armate. În 2014 s-a alăturat trupelor ruse. În perioada 2019-2020 s-a mutat la Moscova, iar după invazia Ucrainei s-a întors în regiunea Donbas în calitate de „corespondent de război”. Acesta deținea un canal de Telegram pro-război foarte popular, cu peste 500 de mii de abonați.

Tatarskii a devenit cunoscut după un video pe care l-a înregistrat la Kremlin, în timpul ceremoniei de anexare de către Rusia a teritoriilor anexate „DNR”, „LNR”, Herson și Zaporojie. În imaginile video, bărbatul declara: „Îi vom ucide pe toți, vom jefui pe cine trebuie. Totul va fi așa cum ne place”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: