Maia Sandu, apel public pentru a patra oară, pentru tratamentul lui Saakașvili într-un spital din afara Georgiei
Full Article 4 minutes read

Maia Sandu, apel public pentru a patra oară, pentru tratamentul lui Saakașvili într-un spital din afara Georgiei

Președinta Maia Sandu a publicat un mesaj în care s-a arătat îngrijorată de starea de sănătate a lui Mihail Saakașvili, după ce în spațiul public au apărut noi imagini în care acesta pare vizibil slăbit. Șefa statului a făcut, din nou, apel public la autoritățile georgiene să-i permită lui Saakașvili să plece în străinătate pentru a primi tratament medical.

„Profund tulburată de imaginile dureroase ale lui Mihail Saakașvili din instanța de judecată, care dezvăluie deteriorarea gravă a stării de sănătate în timpul perioadei petrecute în închisoare. Îndemn autoritățile georgiene să acorde prioritate bunăstării sale și să-i asigure de urgență accesul la un tratament medical vital în străinătate”, a scris președinta pe contul său de Twitter.

Menționăm că este pentru a patra oară când Maia Sandu a făcut apel public la autoritățile din Georgia să-i permită lui Mihail Saakașvili să primească tratament peste hotare.

Amintim că, pe 3 iulie, presa locală din Georgia a publicat o înregistrare video cu Mihail Saakașvili din timpul unei ședințe de judecată. În aceasta, fostul președinte al Georgiei este vădit foarte slăbit.

Imaginile au fost comentate și liderul de la Kiev Vladimir Zelenski. Acesta a declarat că Kievul a cerut în mod repetat ca lui Saakașvili să i se permită să se întoarcă în Ucraina, el fiind și cetățean ucrainean, însă demersurilor nu le-a fost dat curs. În acest sens, Zelenski a anunțat că a dat indicații MAE-ul ucrainean să-l convoace pe ambasadorul Georgiei în Ucraina pentru a exprima dezacordul ferm al Kievului în raport cu atitudinea autorităților de la Tbilisi față de Mihail Saakașvili. Totodată, Zelenski  a menționat că ambasadorului georgian în Ucraina i se va da 48 de ore la dispoziție pentru a părăsi țara.

***

Saakașvili a fost reținut pe 1 octombrie 2021, după ce a intrat ilegal în Georgia, pentru prima oară în ultimii 8 ani. În 2013, când a părăsit Georgia, Saakașvili era vizat în patru dosare penale. În două dintre ele, el este condamnat în contumacie, la 9 ani de închisoare. După câteva luni petrecute în detenție, Saakașvili a fost spitalizat.

Pe 2 februarie 2023, apropiații lui Saakașvili au publicat imagini cu politicianul, în timp ce acesta s-a alăturat online unei ședințe de judăcată. Data filmării nu a fost specificată. Cu două zile înainte, susținătorii lui Saakașvili au spus că fostul președinte a fost transferat la terapie intensivă și este în stare critică.

Șeful centrului „Empatia” Mariam Djișkariani a declarat că expertiza desfășurată de ONG-ul pe care îl conduce a demonstrat că fostului președinte al Georgiei a fost otrăvit. Aceasta spune că analizele din SUA au arătat că în sângele lui Saakașvili s-a depistat bismut, bariu și mercur. Despre posibila otrăvire a vorbit și avocatul fostului politician.

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu s-a arătat „profund îngrijorată” de starea de sănătate a ex-președintelui Georgiei Mihail Saakașvili. Maia Sandu a declarat că „Moldova se alătură apelului făcut de Vladimir Zelenski, prin care s-a adresat guvernului georgian ca să-i permită fostului președinte să plece în străinătate pentru un tratament”.

Iar pe 4 ianuarie 2023, în fața Ambasadei Georgiei de la Chișinău, un grup de persoane au protestat în sprijinul fostului politician. Mitinguri au avut loc și la Tbilisi, dar și în 14 țări din întreaga lume. Ulterior, Saakașvili a mulțumit persoanelor care au participat la acțiunea #SaveMisha.

Pe 7 aprilie 2023, ex-președintele Georgiei a declarat că este pe moarte. Acesta a spus într-un interviu pentru Politico că starea sa de sănătate se înrăutățește și că nu beneficiază de ajutor medical adecvat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: