Satul Floreni din Anenii Noi ar putea face parte din municipiul Chișinău. Primarul, gata să-și încerce din nou norocul la CEC
Full Article 3 minutes read

Satul Floreni din Anenii Noi ar putea face parte din municipiul Chișinău. Primarul, gata să-și încerce din nou norocul la CEC

Satul Floreni din raionul Anenii Noi ar putea face parte din municipiul Chișinău și ar putea deveni prima localitate care aplică amalgamarea teritorială voluntară, prin trecerea administrativă la orașul Sângera. Administrația locală spune că se pregătește să depună din nou cererea la Comisia Electorală Centrală (CEC) cererea, iar ulterior să organizeze un referendum în cadrul căruia localnicii să-și decidă viitorul, scrie Moldova 1.

„Inițiativa a venit încă din primul mandat, din anul 2020, când am încercat să ne unim cu municipiul Chișinău prin procedura care era atunci, dar era foarte îndelungată și, până am mers noi, s-a schimbat situația și a venit procedura mai ușoară”, susține Ruslan Crețu, primarul satului Floreni.

Crețu spune că este gata să renunțe la fotoliul de primar „pentru ca localitatea să beneficieze de mai multe proiecte”.

„Proceduri sunt câteva: poate să vină la inițiativa primarului, poate să vină din partea consiliului, dar poate să fie inițiată de un grup de cetățeni, ceea ce am făcut și noi. Înaintăm cererea aceasta la CEC, care deja ne va elibera fișele și vor fi două întrebări – dorește să fie amalgamată localitatea sau nu”, a mai spus Ruslan Crețu, potrivit sursei citate.

De precizat că, pe 26 decembrie, Comisia Electorală Centrală a respins cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor susținătorilor referendumului local în vederea înaintării propunerii de inițiere a procedurii de amalgamare voluntară a satului Floreni cu orașul Sângera. În procesul de examinare a documentelor prezentate, CEC a constatat că procedura de înștiințare a autorității administrației publice locale, precum și de desfășurare a adunării cetățenilor de constituire a grupului de inițiativă a fost realizată contrar cerințelor legale stabilite la art. 221 alin. (1) din Codul electoral.

Dacă referendumul de amalgamare voluntară va fi inițiat și va trece, satul Floreni va deveni a 19-a suburbie a municipiului Chișinău. Mai exact, juridic, localitatea nu va mai face parte din raionul Anenii Noi, așa cum este în prezent, ci va fi integrată în orașul Sângera.

***

La sfârșitul luni noiembrie, Guvernul a aprobat metodologia de amalgamare voluntară a subdiviziunilor administrative. Astfel, autoritățile centrale vor susține localitățile amalgamate prin acordarea surselor financiare pentru stimularea bugetelor. De asemenea, localitățile vor beneficia de sprijin financiar pentru dezvoltarea infrastructurii. Pentru anul 2024, în bugetul de stat sunt prevăzute în acest scop 150 de milioane de lei.

Conform datelor statistice, aproape 90 la sută dintre unitățile administrativ-teritoriale de nivelul întâi au o populație redusă, sub 5000 de locuitori. În satul Floreni locuiesc aproape 4000 de oameni.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: