Șeful Moldovagaz spune că va cere un tarif de 29 de lei pentru un metru cub de gaz
Full Article 3 minutes read

Șeful Moldovagaz spune că va cere un tarif de 29 de lei pentru un metru cub de gaz

Moldovagaz va depune o solicitare către ANRE pentru a cere ajustarea tarifului la gaz până la 29 de lei. O declarație în acest sens a fost făcută de președintele Moldovagaz la emisiunea Rezoomat de la RliveTV. Potrivit lui Vadim Ceban, pentru a fi recuperate devierile tarifare acumulate în ultimii ani, tariful ar trebui să fie de cel puțin 33 de lei. 

Ceban a menționat că la data de 15 septembrie trebuie să fie luată decizia privind modificarea metodologiei tarifare.

„Abia după această dată vom avea posibilitatea să ne adresăm la regulator, odată cu intrarea în vigoare a noii legi cu privire la gazele naturale. Legea va intra în vigoare pe data de 10 septembrie. Asta înseamnă că pe data de 20 va exista o astfel de adresare la ANRE”, a precizat Ceban.

Procedural, președintele Moldovagaz nu vede cum tarifele noi ar putea fi aprobate înainte de 1 octombrie. „Pentru că la 1 octombrie se schimbă și formula”, a spus el.

Potrivit lui Vadim Ceban, pentru a fi recuperate devierile tarifare acumulate în ultimii ani, tariful ar trebui să fie de cel puțin 33 de lei. Totuși pentru ca noile tarife să nu aducă populația în incapacitate de plată, Moldovagaz va solicita un tarif de 29 de lei.

„Ne menținem poziția unui tarif de 29 de lei ca să avem posibilitatea să achităm gazele naturale, în primul rând. În același timp, să nu fie un șoc atât de mare pentru populație, pentru consumatori, pentru industrie, pentru că există riscul să ajungem în altă extremă când capacitatea de achitare a consumatorilor va scădea”, a menționat Ceban.

„Până la sfârșitul acestui an vom acumula devieri tarifare de 3,3 miliarde de lei. Avem 1,7 miliarde de lei devieri de anul trecut și 1,6 miliarde din acest an. Dacă am adăuga și aceste devieri, tariful ar trebui să fie peste 33 de lei pentru un metru cub”, a conchis Vadim Ceban.

Menționăm că, în luna septembrie, Republica Moldova achită un preț de achiziție a gazului de 1.883 de dolari pentru o mie de metri cubi. Prețul este cu 400 de dolari mai mare față de luna trecută.

În prezent, tariful pentru metru cub de gaz este de 22,99 lei, cu TVA inclus.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: