„Și eu te trimiteam departe” și „degradare”. Voronin și-a adus aminte de timpurile când era președinte, iar șefa CA jurnalistă
Full Article 3 minutes read

„Și eu te trimiteam departe” și „degradare”. Voronin și-a adus aminte de timpurile când era președinte, iar șefa CA jurnalistă

Schimb de replici la Parlament, la ședința din 14 aprilie. Deputatul comunist Vladimir Voronin s-a arătat nemulțumit de explicațiile șefei Consiliului Audiovizualului Liliana Vițu, care a prezentat raportul de activitate al instituției pentru anul 2022. Voronin i-a amintit lui Vițu de timpurile când el era președintele țării, iar ea – jurnalistă. „Așa și eu te trimiteam mai departe”, a spus Voronin, provocând critici în sală. În replică, Vițu i-a reproșat că are un comportament „nedemn”, iar speakerul Igor Grosu a calificat declarația drept „degradare”.

Schimbul de replici a avut loc în timpul audierii Raportului de activitate pentru anul 2022 al Consiliului Audiovizualului al Republicii Moldova.

Dumneavoastră, împreună cu echipa, nu ați ajuns la concluzia că împiedicați dezvoltarea democrației în Republica Moldova prin aceste intervenții, nu întotdeauna chibzuite, nu întodeauna gândite, nu întotdeauna justificate? Dumneavoastră nu socotiți că împiedicați dezvoltarea democrației și această instituție este de prisos?”, a fost întrebarea lui Voronin către Vițu.

Stimate domnul președinte, într-un mod foarte vocal, foarte gândit, foarte chibzuit și foarte bine analizat constat că actuala componență este prima care a început să își facă misiunea pe bune conform spiritului legii și am demonstrat că în domeniul audiovizualului există loc de regulă, că se face regulă și că acest audiovizual în scurt timp va arăta altfel”, a răspuns Liliana Vițu.

Voronin, nemulțumit de răspuns, a venit cu o replică: „Dumneavoastră n-ați răspuns la întrebare, așa cum noi vă răspundeam când erai jurnalistă simplă și umblai după mine să-ți răspund la întrebări. Așa și eu te trimiteam mai departe. Așa că успокойся (în trad. calmează-te)”.

La rândul ei, președinta Consiliului Audiovizualului i-a spus lui Voronin că limbajul acestuia nu este „demn de Parlamentul Republicii Moldova”.

Domnul Voronin, dacă îmi amintesc bine, am fost cu o echipă de la BBC să realizăm un reportaj la Condrița și atunci din câte țin minte mi s-au deschis ușile vilei. Nu mi s-au închis și nu am fost trimisă, ca să operez cu un limbaj care nu cred că e un limbaj demn de Parlamentul Republicii Moldova”, a precizat Vițu.

Președintele Parlamentului Igor Grosu i-a spus lui Voronin că „pentru istorie e filmat” declarația lui. „Domnul președinte, degradare totală. Ați degradat. Pentru istorie e filmat, aveți document la capitolul degradare”, a conchis Grosu.

***

Liliana Vițu-Eșanu a fost aleasă președintă a Consiliului Audiovizualului pe 16 decembrie 2021. Ea declara că își dorește restabilirea încrederii publicului în autoritate. „În primul rând, încrederea că această instituție poate să aplice Codul de o manieră corectă, poate să acționeze astfel încât să contribuie la dezvoltarea presei autohtone în special, la crearea condițiilor pentru dezvoltarea presei în Republica Moldova”, a declarat ea.

Liliana Vițu este absolventă a facultății de Jurnalism din Chișinău, a urmat masteratul în Studii Europene Moderne la Universitatea Metropolitana din Londra. A activat la Publika TV, a fost reporter al BBC la Chișinău (1998-2004), și la Institutul Republican Internațional. De asemenea a deținut funcția de director al Departamentului știri la postul de televiziune „Moldova 1”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: