Socialiștii și comuniștii, uniți în sprijinul Partidului ȘOR: PAS va deveni victima propriului precedent
Full Article 2 minutes read

Socialiștii și comuniștii, uniți în sprijinul Partidului ȘOR: PAS va deveni victima propriului precedent

Partidul Socialiștilor și cel al Comuniștilor au condamnat decizia Curții Constituționale, privind declararea Partidului „ȘOR” în afara legii.

Potrivit unei declarații publicate de PSRM, decizia CC ar constitui „un precedent periculos cu urmări grave pentru sistemul politic al R. Moldova”.

„Acest verdict contravine principiilor fundamentale democratice privind pluripartidismul. Există alte mijloace de acțiune pentru încălcarea legii, inclusiv cu caracter penal, dacă acest lucru este stabilit de instanța de judecată. Tot ceea ce se întâmplă la ziua de azi în Republica Moldova nu are nimic în comun cu principiile democrației și adevăratele valori europene. (…) Precedentul de astăzi cu interzicerea Partidului „ȘOR” poate fi utilizat de oricare altă forță politică, și în primul rând cu PAS, care a uzurpat puterea în țară. Fără îndoială, acest partid va cădea victimă propriului precedent”, se arată în comunicatul PSRM.

A publicat o reacție și PCRM, care a calificat decizia drept una  „ilegală, motivată politic, care aduce daune ireparabile democrației pluripartide a Republicii Moldova”. Mai mult, comuniștii susțin că subiectul privind legalitatea unui partid nu este de competența CC.

„Există legea privind partidele politice. Decizia privind înregistrarea partidelor este luată de Agenția Servicii Publice. Anume aceasta trebuie să evalueze activitatea partidului din punct de vedere al corespunderii cu documentele necesare. Liderii și membrii de partid pot fi judecați, fără îndoială. Însă se răsfrâng problemele unor persoane fizice cu legea asupra partidului? Evident că nu”, se arată în declarație.

***

Amintim că CC a pronunțat pe 19 iunie hotărârea prin care Partidul „ȘOR” este declarat neconstituțional. Conform hotărârii, acesta urmează a fi dizolvat, iar deputații aleși în Parlament pe lista formațiunii urmează să rămână independenți, fără dreptul de a se afilia altor fracțiuni parlamentare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: