Soldatul originar din Moldova, ucis pentru că a rostit „Glorie Ucrainei”: The Wall Street Journal a povestit istoria bărbatului 
Full Article 4 minutes read

Soldatul originar din Moldova, ucis pentru că a rostit „Glorie Ucrainei”: The Wall Street Journal a povestit istoria bărbatului 

The Wall Street Journal, relatează Meduza, a povestit mai multe detalii despre Alexandr Mațievskii, soldatul originar din Republica Moldova și ucis pentru că a rostit „Glorie Ucrainei”. Se menționează că după ce a învățat meseria de electrician, Mațievskii a plecat la muncă în Rusia. Ulterior, el s-a mutat în Ucraina, în localitatea de baștină a mamei sale. După izbucnirea războiului, bărbatul s-a implicat în apărarea ucraineană, iar mai târziu a decis să meargă în prima linie. 

Mațievskii s-a născut și crescut în Republica Moldova, unde mama sa a fost trimisă pentru a lucra la o fabrică de încălțăminte.

După ce a învățat meseria de electrician, Mațievskii a plecat la muncă în Rusia. Acolo s-a căsătorit cu o femeie originară din localitate în care s-a născut mama lui – orașul ucrainean Nijîn. Cuplul a locuit în Rusia 8 ani, iar în 2008 s-au mutat în Nijîn cu fiul lor mic. Mai târziu, Mațievskii a divorțat de soția lui și s-a mutat la mama sa. Atunci, ea locuia în Nijîn.

După izbucnirea războiului, Mațievskii s-a implicat în apărarea ucraineană. El avea misiunea de a verifica blocajele rutiere și să asigure securitatea satelor. Pe măsură ce războiul a continuat, bărbatul a decis să meargă în prima linie și la începutul lunii decembrie 2022 a ajuns la Bahmut.

În dimineața zilei de 30 decembrie, Mațievskii și alte 15 persoane s-au îndreptat spre centura forestieră din apropierea satului Krasnaia Gora pentru a sprijini brigada de tancuri, care apăra nordul Bahmut.

Când începuseră să sape tranșee, aceștia au fost atacați de trupele ruse. Potrivit colegului lui Mațievskii, trupele ruse au făcut o manevră și au apărut în stânga grupului lui Alexandr Mațievskii.

Paraskovia Demciuk, mama soldatului născut în Moldova, a vorbit ultima dată cu fiul ei pe 29 decembrie. Câteva zile mai târziu, femeia nu a mai putut lua legătura cu el, nici cu comandantul acestuia.

Ulterior, în Nijîn au apărut zvonuri că batalionul 163, în care activa Mațievskii, a suferit pierderi grele.

La începutul lunii ianuarie, batalionul s-a întors la baza din Cernigov, iar unul din colegii lui Mațievskii a luat legătura cu mama acestuia și i-a spus că fiul ei a dispărut și cel mai probabil a murit.

La început de februarie, Paraskovia Demciuk a fost sunată de poliție. Femeia și-a recunoscut fiul care se afla la morgă, după cicatricea deasupra sprâncenei și a unui semn de la naștere de pe picior. Se menționează că lipsea o parte din capul lui Mațievskii și corpul îi era găurit de la gloanțe.

Câteva zile mai târziu, femeia și-a îngropat fiul. „Mamele ar trebui să știe [cum au murit fii lor], indiferent cât de dureros a fost”, a spus Paraskovia Demciuk.

În luna martie, femeia a văzut întâmplător un video de 12 secunde cum a fost ucis un soldat ucrainean, care a apărut pe rețelele de socializare. Soldatul a rostit „Glorie Ucrainei”, după care se aude împușcătura. Femeia și colegii lui Mațievskii l-au recunoscut imediat și l-au informat pe comandant.

***

Amintim că pe 6 martie, pe rețelele de socializare a apărut o înregistrare video în care se vede cum un soldat ucrainean, neînarmat, este împușcat după ce rostește fraza „Glorie Ucrainei!”. Existau cel puțin două versiuni privind numele acestuia. Într-un final, acesta a fost identificat.

Pe 13 martie, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a comentat vestea decesului soldatului Alexandr Mațievschii în Ucraina. Diplomații moldoveni consideră că cele întâmplate pot fi calificate drept „crimă de război”.

Mai târziu, Vladimir Zelenski i-a conferit titlul de Erou al Ucrainei post-mortem.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: