Spionii Kremlinului. NM a aflat numele celor pe care SIS îi acuză de spionaj și detalii despre aceștia
Full Article 4 minutes read

Spionii Kremlinului. NM a aflat numele celor pe care SIS îi acuză de spionaj și detalii despre aceștia

SIS și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) au transmis în instanță dosarul penal de spionaj, inițiat împotriva cetățenilor Federației Ruse Iurii Gudilin și Vadim Iurcenko, despre care SIS și mass-media spun că ar avea legături cu Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB).  

Șeful SIS, Alexandru Musteață, a anunțat luni, în cadrul unui briefing, doar prenumele peroanelor învinuite, menționând că este vorba despre „Iruii G. și Vadim I.”. Potrivit informațiilor oferite de către sursele NM, SIS s-ar fi referit la Iurii Gudilin și Vadim Iurcenko. Reprezentanții SIS au refuzat să ofere la solicitarea NM informații exacte despre cei doi învinuiți în dosar.

SIS și PCCOCS îi suspectează pe Gudilin și Iurcenko de crearea în Moldova a unei rețele de agenți pentru destabilizarea situației și pentru influențarea proceselor politice din țară.

Șeful SIS, Alexandru Musteață, a precizat în data de 10 iulie că în acest scop, prin intermediul unei rețele neoficiale de transferuri, în Moldova au ajuns din Federația Rusă aproape 500 de mii USD.

„Din 2020, cetățenii Federației Ruse Iurii G. și Vadim I. la comanda FSB-ului rus, angajau cetățeni ai Republicii Moldova pentru crearea unei rețele de agenți pe teritoriul țării noastre. Acțiunile lor aveau drept scop influențarea proceselor politice din Moldova în interesul Rusiei și menținerea dependenței  Moldovei de Federația Rusă. Aceștia organizau operațiuni de informare pentru a influența opinia publică”, a menționat Musteață.

Pe lângă cei doi cetățeni ruși, în dosar figurează și doi cetățeni ai Republicii Moldova – aceștia sunt acuzați de trădare de patrie. Unul dintre ei a fost reținut și se află în arest, celălalt este anunțat în căutare.

Potrivit lui Musteață, timp de doi ani, suspecții acumulau informații despre planurile autorităților din Moldova, informații compromițătoare despre politicieni, organizau campanii de dezinformare – în special pe canale de Telegram.

Mai mult, după 24 februarie 2022, acești cetățeni ai Federației Ruse au angajat oameni pentru a organiza destabilizări în masă și provocări în Moldova.

În acest scop din Rusia ajungea criptomonedă, pentru transferul banilor mai era utilizată de asemenea o rețea neoficială – sistemul hawala (o metodă neformală de transfer de bani, care funcționează în afara sistemelor financiare tradiționale, bazată pe compensarea creanțelor și obligațiilor dintre brokeri – NM).

Ce se cunoaște despre Gudilin și Iurcenko?

Iurii Gudilin — este unul dintre cei trei strategi politici ruși, împotriva cărora SUA a introdus sancțiuni în octombrie 2022. Departamentul de Control al Activelor Străine al Trezoreriei SUA a anunțat atunci că Gudilin este un fost ofițer FSB și un strateg politic care l-a ajutat pe Igor Dodon și PSRM în timpul campaniei prezidențiale din 2020. Ministerul Finanțelor al SUA susține că Gudilin ar avea legături cu businessmanul rus Igor Ciaika.

În 2020, portalul RISE Moldova a publicat o investigație despre opt strategi politici din Rusia care l-au consultat pe candidatul pentru funcția de președinte Igor Dodon. Potrivit datelor oferite de jurnaliști, aceștia vizitau cu regularitate sediul central al PSRM și administrația președintelui.

Totodată, portalul RISE Moldova a publicat pentru prima dată numele acestora, printre care figura și Iurii Gudilin.

Vadim Iurcenko – vicepreședintele organizației neguvernamentale „Uniunea de afaceri moldo-rusă”. Președintele acesteia este fostul șef de stat Igor Dodon. Iurcenko a ocupat anterior diferite funcții – de la specialist la vicedirector – în structurile de stat din Federația Rusă, așa ca Serviciul Federal de Penitenciare, holdingul de stat „Rosteh”, corporația de stat „Inter RAO UES” și PAO „ MRSK Tsentr”.

În cadrul aceleiași firme din Moscova, specializată în rețele electrice, a lucrat oficial și Iurii Gudilin, potrivit RISE Moldova.

Interlocutorii RISE Moldova din organele de drept din Moldova dar și din Vest l-au numit pe Iurcenko agent sub acoperire al FSB sau al APS. APS este o abreviere pentru sintagma „aparat al angajaților detașați” și este folosită în cazul unui ofițer sub acoperire al FSB, detașat la o persoană sau organizație pentru a fi controlate de serviciile secrete, menționează RISE Moldova.

În aceeași anchetă RISE Moldova menționează că „Uniunea de afaceri moldo-rusă” a beneficiat de transferuri din Rusia de aproape 5 milioane de lei. Cea mai mare parte dintre bani a fost folosită atunci pentru salariul și premiile oferite lui Igor Dodon.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: