Sprijin pentru ziarele din Moldova. Guvernul va compensa majorarea tarifului de distribuție, iar „Poșta Moldovei” amână până în aprilie încasarea plăților
Full Article 4 minutes read

Sprijin pentru ziarele din Moldova. Guvernul va compensa majorarea tarifului de distribuție, iar „Poșta Moldovei” amână până în aprilie încasarea plăților

Guvernul va compensa în totalitate majorarea tarifului de distribuție a ziarelor din acest an. Totodată, întreprinderea de stat „Poșta Moldovei” va oferi publicațiilor periodice o vacanță până la 31 martie 2024, în ceea ce privește achitarea serviciilor de distribuție. Informația a fost confirmată pentru NM de către Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Subiectul a fost discutat pe larg în cadrul unui panel al Forumului mass-media, la care au participat deputata PAS Liliana Nicolaescu Onofrei, șefa Consiliului Audiovizualului Liliana Vițu, purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă, dar și jurnalistele Mariana Rață de la TV8 și directoarea ziarului „Observatorul de Nord” din Soroca, Elena Cobăsneanu. Invitații au ajuns la concluzia că scumpirea serviciilor de distribuție a ziarelor, prestate de „Poșta Moldovei”, este o problemă complexă care vizează 3 vulnerabilități:

– cea a cititorului (pensionari, profesori, oameni de cultură, etc) pe care un nou abonament cu tarif actualizat îi poate determina să suspende abonarea;

– a redacțiilor, care înregistrează constrângeri operaționale și de logistică dictate de costurile la hârtie, servicii tipografice, resurse umane;

– a întreprinderii „Poșta Moldovei”, care de-a lungul anilor, în pofida raționamentelor economice și a concluziilor Curții de Conturi referitoare la prețurile de distribuție, nu le-a ajustat.

Guvernul va plăti factura

Daniel Vodă a menționat că Executivul va compensa în acest an costurile majorate de distribuție a ziarelor.

A fost dezbătut subiectul inițierii de către autorități în cooperare cu API (Asociația Presei Independente) a unui mecanism de susținere a redacțiilor ziarelor independente privind acoperirea costurilor pentru distribuție. Adică, decizia de principiu a Guvernului de a aloca resurse pentru a compensa 100% majorarea tarifului de distribuție din acest an. Cu alte cuvinte, redacțiile eligibile prin mecanismul API vor activa în condițiile anului trecut. Această acoperire se preconizează să fie făcută în baza evaluărilor privind etica și deontologia profesională elaborate de API.  Un mecanism de sprijin direct al Guvernului către redacții poate crea asocierea nedorită că presa susținută este proguvernamentală, iar unica modalitate acceptabilă este mecanismul prin API”, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

UPDATE Totodată, întreprinderea „Poșta Moldovei” va pune la dispoziția redacțiilor a vacanță în ceea ce privește achitarea serviciilor de distribuție până la data de 31 martie 2024, astfel încât să fie încheiat sezonul de promovare a abonării pentru decembrie – ianuarie.

„Poșta Moldovei precaută soluții de a oferi o vacanță pentru primele 3 luni ale anului 2024 pentru plata tarifului actualizat de distribuire”, a menționat pentru NM Tatiana Gangan, reprezentanta instituției.

În același timp, în sistemul informațional al Poștei Moldovei (catalogul de abonare), redacțiile pot alege dacă decid afișarea prețurilor din anul trecut.

„Acest fapt va asigura continuitatea prestării serviciilor, activitatea redacțiilor, precum și menținerea unor prețuri accesibile pentru cetățeni. Inclusiv la Forum, s-a pus întrebarea ce se întâmplă în anul 2025, dacă pentru 2024 se va aplica mecanismul de compensare a creșterii de tarif – a fost anunțat că criteriul de distribuție va fi inclus la lista criteriilor de eligibilitate în proiectul de lege privind subvenționarea în domeniul mass-media. Toți actorii implicați conștientizează că există probleme multiple cu care se confruntă redacțiile și presa tipărită. Acestea sunt expuse articulat în funcție cu care actor are loc conversația. Soluția propusă de autorități vizează la modul concret soluționarea principalei probleme enunțate de redacții – tarifele de distribuție și ia în calcul rațional cele 3 vulnerabilități, inclusiv pentru a asigura transparența cheltuielilor banilor publici”, a conchis Daniel Vodă.

***

Amintim că Ziarul de Gardă, redacție cu o vechime de peste 19 ani, a semnalat o majorare cu 341% a costurilor privind distribuția ziarelor, operată de „Poșta Moldovei”, fapt care ar putea duce la dispariția ziarului. Întreprinderea „Poșta Moldovei” argumentează creșterea costurilor privind distribuția ziarelor, din 2024, prin necesitatea ajustării tarifelor „la nivelul costurilor reale în urma inițierii de către autorități a unui mecanism de susținere a redacțiilor”.

De menționat că, în luna iunie 2023, partidul de guvernare a anunțat elaborarea unui proiect de lege privind crearea unui fond de sprijinire a presei prin intermediul API. Momentan, inițiativa este în proces de definitivare și nu a fost dezbătută în parlament.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: