„Stalin și Hitler, doi tirani”. Grosu explică de ce proiectul PAS privind 9 mai rămâne pe agenda Parlamentului
Full Article 4 minutes read

„Stalin și Hitler, doi tirani”. Grosu explică de ce proiectul PAS privind 9 mai rămâne pe agenda Parlamentului

Speakerul Igor Grosu susține că inițiativa PAS de a renunța la ziua de 9 mai, care a atras o serie de critici în societate, în special în rândul opoziției, rămâne pe agenda Legislativului de la Chișinău. Oficialul a declarat că „subiectele sensibile” nu au cum să lipsească de pe ordinea de zi, în contextul în care, de mai bine de un an, la hotar cu Moldova, a fost declanșat un război. Întrebat când inițiativa va ajunge să fie dezbătută și în plen, Grosu a declarat că proiectul urmează a fi îmbunătățit, iar apoi prezentat, fără a face trimitere la o anumită perioadă de timp.   

Președintele Parlamentului a fost întrebată pe 22 iunie, de către o jurnalistă, de ce pe agenda Legislativului de la Chișinău figurează inițiativa PAS de a renunța la ziua de 9 mai, în condițiile în care fermierii au ieșit la proteste, iar pensiile rămân mici. În replică, oficialul a declarat că, deși prioritare pentru guvernare rămân proiectele ce vizează copiii, femeile și rectificările la buget, proiectele „sensibile” nu pot să lipsească de pe ordinea de zi.

„Chiar azi unii au băgat data de 22 iunie 1941. Au fost și alte opinii care au spus că războiul s-a început de fapt la 1 septembrie 1939, atunci când Stalin, un criminal și un tiran, împreună cu alt tiran, Hitler, a pornit războiul și încet-încet am ajuns la Ucraina, când un nepot de al lui Stalin, Putin, a declanșat o atrocitate enormă, Doamne ferește, în Ucraina, lângă noi. Subiectele acestea sensibile nu au cum să lipsească de pe ordinea de zi. Și da, noi trebuie să spunem în fiecare zi că Putin e criminal de război, iar Rusia – stat agresor”, a declarat Igor Grosu.

Oficialul s-a arătat deranjat când jurnalista i s-a adresat cu o altă întrebare utilizând patronimicul Igor Ivanovici: „Numai nu mă mai numiți cu Ivanovici, vă rog frumos. Spuneți Igor, în Siberia Ivanovici, aici eu sunt….”, a spus speakerul, fără a-și termina, însă, gândul.

De menționat că pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului din 22 iunie se regăsește, pe lângă alte 32 de proiecte, și Proiectul de lege cu privire la modificarea unor acte normative (Codul muncii al Republicii Moldova nr.154/2003 – art.111; Hotărârea Parlamentului nr.433/1990 cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și la zilele de odihnă în Republica Moldova).

Amintim că, recent, un grup de deputați PAS au înaintat un proiect de lege prin care „Ziua Victoriei și a comemorării eroilor căzuți pentru Independența Patriei”, marcată în Republica Moldova încă din anul 1990, pe 9 mai, va fi înlocuită cu „Ziua comemorării și reconcilierii în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial” și va fi marcată pe 8 mai. Autorii menționează că inițiativa „rectifică ambiguitatea istorică menținută de guvernările precedente prin insistarea asupra datei de 9 mai de încheie a celui de-al Doilea Război Mondial pe continentul european”.

Inițiativa legislativă a provocat nemulțumirea partidelor de opoziție, de orientare pro-rusă, dar și a unei părți a societății. În acest sens, Partidul „Renaștere”, la care recent au aderat 4 deputați ex-socialiști, a organizat, pe 3 iunie, un „marș în susținerea Zilei Victoriei” în capitală.

Pe 6 iunie, PAS a înregistrat un amendament. Astfel, pe 8 mai va fi marcată „Ziua Victoriei asupra Nazismului și a Comemorării celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: