Ambasadorul UE la Chișinău critică PAS? „Vedem anumite probleme legate de modul în care agenda Parlamentului este formată și ajustată chiar înainte de ședințe”
Full Article 4 minutes read

Ambasadorul UE la Chișinău critică PAS? „Vedem anumite probleme legate de modul în care agenda Parlamentului este formată și ajustată chiar înainte de ședințe”

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova Janis Mazeiks susține că sunt „anumite probleme legate de modul în care agenda Parlamentului este formată și ajustată chiar înainte de ședințe”. În acest sens, pentru Radio Chișinău, diplomatul a spus că există spațiu de îmbunătățire în viitor. 

Janis Mazeiks a fost întrebat care în opinia lui au fost principalele reușite ale Guvernului de la Chișinău în decursul acestui an în contextul parcursului european al Moldovei și care au fost principalele reușite și restanțe privind implementarea celor 9 recomandări Comisiei Europene, pe care Republica Moldova trebuie să le realizeze pentru a putea începe negocierile de aderare.

Cele mai mari rezultate sunt acolo unde sunt și cele mai mari provocări. Ceea ce am văzut în ultimul an legat de reforma justiției, a fost avansarea Republicii Moldova în procesul de pre-vetting, mai mulți judecători, procurori au fost supuși acestei proceduri. Acest proces a mers înainte. Au fost și obstacole, dar procesul oricum avansează. În același timp, este clar că în acest domeniu nu vom avea un rezultat final până la sfârșitul anului și nici nu ne așteptăm la acest lucru. Vrem să avem un proces de curățare bine făcut și justificat, iată de ce cred că va fi o provocare și pentru anii care urmează. Totuși, în domeniul justiției am avut un progres semnificativ”, a comunicat ambasadorul.

El a adăugat că „au fost deficiențe în domenii pe care le consideram a fi finalizate”.

De exemplu, implicarea în procesul decizional al societății civile. Da, aceasta este prezentă, dar vedem anumite probleme legate de modul în care agenda Parlamentului este formată și ajustată chiar înainte de ședințe. Cred că, în domeniile în care progresul fost unul foarte puternic, există spațiu de îmbunătățire în viitor”, a menționat Janis Mazeiks.

De menționat că Asociația Promo-LEX, care monitorizează ședințele Parlamentului, a raportat în repetate rânduri despre mai multe încălcări care influențează transparența procesului legislativ.

Cu privire la ședințele din perioada 13-14 iulie, Asociația a declarat că 3 proiecte de legi au fost examinate și votate la doar 2 zile de la înregistrare, neavând regim de prioritate sau urgență. În opinia Promo-LEX, votarea proiectelor în termene atât de scurte afectează transparența procesului decizional, dar și prezintă dubii asupra înțelegerii de către deputați a proiectelor propuse și acordării unui vot conștient.

La o altă ședință din 2023, potrivit Asociației, ordinea de zi a fost modificată în proporție de 545%, raportat la numărul subiectelor incluse inițial. În opinia Promo-LEX, aceasta influențează nefavorabil transparența și previzibilitatea procesului legislativ.

Urmare a altei ședințe a Parlamentului, Promo-LEX l-a îndemnat pe Igor Grosu să asigure ordinea. Asociația a menționat că Biroul permanent al Parlamentului nu a respectat procedura de întocmire, iar Parlamentul – procedura de aprobare și publicare a ordinii ședinței. Transparența decizională a fost și ea afectată, a declarat Asociația.

Pe 31 iulie – la ultima ședință din sesiunea de primăvară 2023, potrivit Asociației, în lipsa opoziției 69% din proiecte au fost votate de majoritatea parlamentară PAS în urma unor dezbateri ce au durat până la 5 minute: „Promo-LEX reiterează necesitatea implicării plenare a opoziției în procedura legislativă și constată că lipsa unui dialog constructiv între majoritate și opoziție afectează negativ procesul legislativ și nu asigură o dezbatere autentică a subiectelor examinate”.

***

Amintim că Republica Moldova a primit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană la data de 23 iunie 2022. Pentru începerea negocierilor propriu-zise în vederea aderării la UE, Republica Moldova trebuie să îndeplinească cele nouă recomandări emise de Comisia Europeană în luna iunie. Domeniile vizate sunt: justiția, combaterea corupției și crimei organizate, deoligarhizarea, reforma administrației publice și a serviciilor publice, managementul finanțelor publice, consolidarea rolului societății civile în procesele decizionale și protejarea drepturilor omului.

Moldova a îndeplinit, timp de un an, trei din cele nouă recomandări ale Comisiei Europene. Declarația a fost făcută în iunie 2023 de comisarul european pentru vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi. Oficialul european a declarat că țara noastră a obținut progrese importante în ceea ce privește respectarea drepturilor omului, dar rămâne restantă pe domeniul justiției.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: