SUA: Ce pedeapsă a primit un ginecolog, care a abuzat sexual peste 200 de paciente
Full Article 3 minutes read

SUA: Ce pedeapsă a primit un ginecolog, care a abuzat sexual peste 200 de paciente

Un ginecolog din SUA a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru abuz sexual în privința pacientelor sale, relatează Kosa.Media. Bărbatul a abuzat 226 de femeie de-a lungul anilor, printre care și gravide. Victimele cer despăgubiri morale în valoare de $236 milioane.

În statul New York, un judecător federal l-a condamnat pe ginecologul Robert Hadden, în vârstă de 64 de ani, la 20 de ani de închisoare, acuzat că a determinat patru paciente să treacă granița de stat pentru controale, în cadrul cărora le-a agresat sexual.

În plus, procurorii au recunoscut că Hadden a abuzat zeci de femei în timpul examinărilor medicale de la începutul anilor 1990 până în 2012.

După ce va fi eliberat din închisoare, ginecologul va fi supravegheat pe viață.

Judecătorul, care a pronunțat sentința pe cazul lui Hadden, a declarat că acesta nu seamănă cu niciunul pe care l-a mai văzut până acum și că a implicat „violență sexuală scandaloasă, oribilă, dincolo de granițele extraordinarului”. Judecătorul a remarcat că cel puțin 245 de femei, tratate sau consultate de Robert Hadden, au raportat abuzuri din partea acestuia.

Nouă victime au depus mărturii în cadrul procesului. Acestea au declarat că Hadden a lucrat la spitale prestigioase din New York. El primea paciente într-un birou privat decorat cu fotografii ale copiilor săi.

„De îndată ce însoțitorul sau asistenta părăsea cabinetul medical, le atingea cu degetele fără mănuși, iar uneori le făcea sex oral”, scrie AP.

Multe dintre pacientele lui Hadden erau deosebit de vulnerabile, întrucât erau gravide sau aveau probleme de sănătate la momentul respectiv. Unele dintre ele nu mai văzuseră niciodată alți ginecologi și au crezut că comportamentul lui Hadden era normal.

Ginecologul a fost arestat pentru prima dată în 2012, după ce o pacientă a sesizat poliția. La vremea respectivă, el a fost acuzat de agresarea sexuală a 19 femei, dar a evitat închisoarea prin încheierea unui acord cu Procuratura din Manhattan. În conformitate cu termenii acestuia, el a renunțat la licența medicală și a pledat vinovat doar pe două capete de acuzare.

Patru ani mai târziu, Evelyn Yang, soția fostului candidat la președinția SUA , Andrew Yang, a acordat un interviu pentru CNN în care a dezvăluit că și ea a fost abuzată de Robert Hadden când era însărcinată în șapte luni.

Povestea lui Evelyn Yang a determinat multe victime să vorbească despre experiențele lor. Procuratura din Manhattan a anunțat o nouă investigație, dar în scurt timp a raportat că termenul de prescripție pentru infracțiuni, la nivel de stat, a expirat.

Din acest motiv, Hadden a fost judecat doar pentru infracțiunile care țin de trecerea frontierei de stat.

O pacientă a raportat abuzul, care a avut loc la Centrul Medical al Universității Columbia, încă în 1994. Cu toate acestea, Hadden a continuat să lucreze acolo.

Cele 226 de femei, care au fost abuzate, au cerut despăgubiri în valoare totală de 236 de milioane de dolari de la cele două spitale în care a activat agresorul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: