Taxa pentru salubrizare, de 120 lei: mai mult de jumătate dintre chișinăuieni ar urma să fie penalizați 
Full Article 2 minutes read

Taxa pentru salubrizare, de 120 lei: mai mult de jumătate dintre chișinăuieni ar urma să fie penalizați 

Cu avize de plată primite sau fără, termenul limită pentru achitarea taxei pentru salubrizare a expirat la sfârșitul lunii iulie. Astfel, primele date arată că 188.317 persoane din cele 405.000, estimate de Primăria municipiului Chișinău, au plătit 120 de lei pentru salubrizare. Prin urmare, mai mult de jumătate dintre chișinăuieni ar urma să fie penalizați, scrie Agora

Mai mulți locuitori ai municipiului Chișinău au primit aviz de plată pentru taxa de salubrizare pentru perioada fiscală 2022, iar aceasta trebuia achitată până la 31 iulie. Valoarea taxei pentru un an este de 120 de lei.

Serviciul Fiscal de Stat a declarat pentru sursa citată că în prima jumătate a anului, mai exact până pe 31 iulie, au achitat taxa de salubrizare 188.317 persoane. Sumă totală înregistrată în urma acestei acțiuni fiind de 22.751.800 lei.

Însă, în acest an, potrivit unui comunicat al Primăriei Chișinău, un aviz de plată, în acest sens, ar fi trebuit să primească 405.000 de persoane. Asta ar însemna că dacă fiecare persoană care a primit scrisoarea cu taxa ar plăti-o, Primăria ar aduna 48,6 milioane de lei în bugetul municipal. Sursa menționează că Primăria a făcut o altfel de matematică și speră să acumuleze 60 milioane de lei.

Potrivit prevederilor Codului Fiscal, pentru fiecare zi în care taxa nu se achită, suma crește și există penalizări. Pentru anul 2023 cuantumul majorării de întârziere constituie 0,0740 % per zi, ceea ce înseamnă 80 de bani pe an.

Sursa citată scrie că mai multe persoane vorbesc despre faptul că nu au primit avizul pentru plata taxei de salubrizare. Reprezentanții instituției responsabile au declarat, în acest sens, că pentru orice neclaritate legată de achitarea taxei pentru salubrizare sau dacă oamenii nu primesc avizul, locuitorii pot să se adreseze la Direcția de colectare a impozitelor și taxelor locale.

***

Locuitorii capitalei au primit în iunie o factură pentru plata unei „taxe sanitare”, iar suma nu este una simbolică – 120 de lei. Unii au achitat-o imediat, iar alții s-au revoltat și au făcut gălăgie pe rețelele sociale. NM a încercat să afle toate detaliile despre această taxă nouă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: