Tineri în afaceri: Cum să lansezi o afacere online în domeniul oglinzilor?

Ce-ar fi să ai o oglindă care… cântă? Sună miraculos, nu-i așa? Nu și pentru cei de la Millory, echipa care poate transforma fiecare oglindă în ceva mai mult decât simple obiecte de decor. Din 2018 creează oglinzi personalizate cu iluminare LED, care pot da tonul atmosferei într-o casă modernă, adapta lumina, reacționa la mișcări și chiar autocurăța de aburi după un duș fierbinte.

Cofondatorul companiei Millory, Șchiopu Petru, la doar 25 de ani spune că a reușit să treacă prin toate etapele dezvoltării unei afaceri: concurență, lipse de cadre, fluctuații de comenzi, necesitatea finanțării într-un timp cât mai operativ. La momentul oportun a apelat pentru suport financiar la Microinvest, unica organizație care a acceptat să-i finanțeze ideile. În următorii 5 ani are în plan să se lanseze pe piața din Europa, să producă peste 10 000 de oglinzi pe lună și să aducă în casele oamenilor oglinzi smart, care vor putea înlocui cu ușurință un smartphone.

– Cum a apărut pe piață compania Millory?

– Probabil încă mulți ne cunosc ca Mirrors.md, anume cu acest nume ne-am lansat în 2018 pe piața din Moldova și iată că anul acesta am decis să ne transformăm în Millory. Anterior am activat într-un domeniu asemănător, după care a venit ideea să deschidem ceva al nostru. Am studiat piața, tendințele, strategiile de marketing și vânzări online. Și în scurt timp ne-am lansat. Vânzările au început să meargă bine chiar din primele săptămâni și iată că astăzi reușim să creăm oglinzi unice pentru clienții din toată Moldova, dar și de peste hotare.

– Ce tipuri de oglinzi creați și prin ce se deosebesc de modelele tradiționale?

– Specializarea noastră de bază sunt oglinzile cu iluminare LED premium. Creăm proiecte complexe, cu diferite funcții. Practic nu există funcție pentru oglindă pe care să nu o putem realiza. De asemenea, producem măsuțe de machiaj, cabine de duș, panouri decorative. Când am început a fost un pic dificil să educăm clienții că oglinda poate fi ceva mai mult decât simplu element de decor. Oamenii își imaginau modelele ieftine de tip standard de la piață și se uitau mai sceptic la un model cu iluminare, care cere și investiții mai mari. Noi am schimbat total construcția și modalitatea de producere a unei oglinzi. Totul e la cele mai înalte standarde, de la livrare și până la montare. Acum această dilemă a dispărut, ba dimpotrivă oamenii vin din start cu idei neobișnuite, iar asta ne motivează să descoperim noi posibilități smart pentru oglinzile noastre.

– Despre antreprenoriat. Cum e să gestionezi o afacere la 25 de ani și cât de greu este să te dezvolți pe piața din Molodva?

– Să fii antreprenor înseamnă să te menții mereu în tonus. Uneori e mai greu, alteori merge totul atât de ușor că nici nu te aștepți, iar alte perioade totul poate fi monoton. Deja am înțeles că totul e ciclic. Eu am norocul să fiu ajutat și îndrumat de familia mea, în special de tata. El e mentorul meu în afaceri. Dar și de partenerul nostru și managerul de vânzări, doamna Lavric Ludmila, cea care are grijă ca clienții noștri să rămână mereu mulțumiți de serviciile Millory. De asemenea, am alături oameni care mă încurajează și motivează, oferindu-mi energia de care am nevoie pentru a tinde mereu spre dezvoltare.  În general, consider că delimitarea geografică nu trebuie să te stopeze în business. Noi ne punem scopuri mari, vrem să ajungem pe piața din Europa, să producem oglinzi pentru toate țările lumii, dar să activăm în Moldova. Nu e simplu, dar nici imposibil, dacă totul e gândit și bine pus la punct.

– Cât de importantă este finanțarea pentru o afacere? Cum ați început colaborarea cu Microinvest?

– Fără investiții nu poți să crești o afacere. Să te menții poți, dar să crești practic nu. Aici diferență stă în cât de bine gândite și la moment sunt investițiile. Dacă le faci responsabil, vei avea de câștigat. Dacă nu, invers. Noi am luat primul credit de la Microinvest pentru scule și materie primă. Apoi am luat credit pentru achiziționarea mașinii pentru afacere, ca să asigurăm livrarea și montarea. La alte necesități, cred că tot la Microinvest vom apela. I-am ales pe ei, pentru că doar Microinvest a acceptat să ne susțină ideile noastre la început de cale. Noi am mers la mai multe organizații atunci. Asta e foarte important pentru o afacere la început de drum. Sunt rapizi, deschiși și atenți cu clienții și foarte înțelegători. Uneori, de la atâta lucru, fără ca să vrem mai întârziem cu o zi sau două. Expertul ne sună, ne amintește și noi achităm. N-am avut chiar nicio problemă sau neînțelegere. În plus, deja și noi și ceilalți colegi ca persoane fizice am apelat tot la Microinvest. E rapid și ușor.

– Ce surprize ne pregătește Millory în următorii 5 ani?

– Oglinzi și iarăși oglinzi. Avem în minte niște proiecte pur și simplu geniale. Unul din ele este să proiectăm o oglindă care va înlocui total un smartphone. Te-ai trezit, mergi în baie și pe oglinda ta ai totul din telefon. Frumos început de zi, nu? Distribuitorii noștri de componente tehnice pentru oglinzi ne promit posibilități nelimitate. Vrem să fim prezenți în toată Europa. Logistica și împachetarea specială ne permite să livrăm oglinzile noastre oriunde în lume. Nu știu dacă vom deschide un show-room mai mare. Am descoperit puterea vânzărilor online și chiar suntem orientați să ne dezvoltăm anume în această direcție. Și încă ceva, la fel ca bumerangul de pe logo-ul nostru ne conducem după ideea că totul se întoarce. Creăm oglinzi de calitate și suntem foarte bucuroși când clienții noștri mulțumiți se întorc la noi. Asta e despre succes în afaceri.

*Microinvest este unica organizație de creditare nebancară din Moldova, deținătoare a Certificatului Internațional de Protecție a Clienților. Acesta presupune un proces de creditare responsabil și transparent, bazat pe principii respectuoase de deservire a clienților, abordare corectă și echitabilă.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Federația de Lupte din Republica Moldova

Bronz pentru Moldova la Campionatul European de lupte U20 din Italia

Luptătoarea din Republica Moldova, Gabriela Rudoi, a obținut medalia de bronz la Campionatul European Under 20 din Italia. Informația a fost comunicată pe 5 iulie de Comitetul Național Olimpic și Sportiv din Republica Moldova. Potrivit instituției, în urmă cu câteva zile, și luptătorul de stil greco-roman Maxim Sarmanov a obținut bronzul pentru țara noastră, la același campionat.

Potrivit Comitetului, Gabriela Rudoi a concurat la categoria de 62 kg și le-a învins pe Marijana Sumski (Croația), Selma Nord (Suedia) și Nella Honkaniemi (Finlanda).

Federația de Lupte din Republica Moldova susține că Gabriela Rudoi a pierdut doar în fața reprezentantei Germaniei.

olympic.md

Recent, și luptătorul de stil greco-roman Maxim Sarmanov (55 kg) a obținut medalia de bronz la Campionatul European U20 din Italia. El i-a învins pe Peter Totok (Ungaria), Jakub Sedlak (Cehia) și Dragoș Draga (România).

olympic.md
Getty Images/imagine simbol

Întârziere de peste 28 de ore. Pasagerii zborului Paris–Chișinău pot solicita o compensație de 400 euro

Zborul de pe ruta Paris–Chișinău, care a suferit o defecțiune tehnică la aeronavă, a înregistrat o întârziere de peste 28 de ore. Cei 189 de pasageri ai cursei au dreptul să solicite o compensație în valoare de 400 de euro. Informația a fost comunicată de Autoritatea Aeronautică Civilă, care a anunțat că decolarea noii aeronave, identificată de operatorul aerian, a fost programată pentru ora 14:20, ora locală Paris. Astfel, ținând cont de cele comunicate de Autoritate, zborul ar fi trebuit deja să decoleze.

Autoritatea Aeronautică Civilă a precizat că zborul care a înregistrat întârzieri este operat de SkyUp Malta.

„Zborul întârziat Paris–Chișinău urmează să decoleze în aproximativ 40 de minute, (14:20 ora locală Paris) având la bord 189 de pasageri”, au comunicat reprezentanții Autorității Aeronautice în jurul orei 15:00.

Reprezentanții Autorității au mai spus că „întârzierea este de peste 28 de ore, iar potrivit reglementărilor în vigoare privind drepturile pasagerilor, aceștia pot solicita o compensație în valoare de 400 euro per pasager, având în vedere distanța ortodromică”. „De asemenea, în astfel de situații, operatorul are obligația de a asigura hrană, băuturi, cazare și transport pentru pasagerii afectați. În cazul în care nu li s-au oferit aceste servicii, pasagerii sunt încurajați să se adreseze cu o petiție Autorității Aeronautice Civile”, au declarat reprezentanții instituției.

Amintim, cu câteva ore în urmă, la ora 11:04, reprezentanții Autorității Aeronautice Civile anunțau că un zbor de pe ruta Paris–Chișinău înregistrează o întârziere semnificativă din cauza unei defecțiuni tehnice la aeronavă. Instituția preciza că operatorul aerian a identificat deja o altă aeronavă, iar îmbarcarea pasagerilor „urmează să înceapă în scurt timp”.

Ai zbor întârziat, anulat sau bagaj pierdut? Vezi aici drepturile pasagerilor avia.

Eric Vryn/Getty Images

Inundații în Texas: cel puțin 24 de persoane au murit; peste 20 de copii sunt dați dispăruți

În partea centrală a statului Texas, SUA, pe 4 iulie, a avut loc o inundație majoră cauzată de o ploaie torențială. Potrivit BBC, cel puțin 24 de persoane au murit, iar alte 25 sunt date dispărute. Conform informațiilor din presă, au dispărut aproximativ 23 de persoane dintr-o tabără creștină de vară pentru fete, Camp Mystic, situată în această zonă. Salvatorii au reușit să evacueze 237 de persoane.

„Râul Guadalupe din Hunt continuă să crească rapid și a atins a doua cea mai mare cotă din întreaga istorie a măsurătorilor, depășind nivelul inundațiilor din 1987”, au anunțat despre inundații reprezentanții Serviciului Național de Meteorologie al SUA.

Guvernatorul statului Texas, Greg Abbott, a numit evenimentul o catastrofă și a semnat o declarație de urgență, oferind salvatorilor acces la toate resursele necesare. Guvernatorul a promis, de asemenea, că căutările persoanelor dispărute vor continua neîntrerupt. Pentru salvarea și evacuarea locuitorilor, în stat au fost implicate elicoptere și vehicule militare tactice. În total, serviciile de urgență au salvat 237 de persoane.

Președintele SUA, Donald Trump, a numit inundațiile „șocante și îngrozitoare”. În tot statul, evenimentele festive dedicate Zilei Independenței de 4 iulie au fost anulate.

Tragedie pe Nistru: un tânăr din Tiraspol, aflat pe un scuter acvatic, nu a observat cablul feribotului

Un tânăr din Tiraspol și-a pierdut viața în seara zilei de 4 iulie, în timp ce se plimba cu un scuter acvatic pe râul Nistru. Potrivit salvatorilor locali, tânărul în vârstă de 25 de ani a lovit cu viteză mare un cablu metalic întins peste râu, în zona traversării cu feribotul.

Tragedia s-a produs sub privirile mai multor martori, care au încercat să-l avertizeze pe tânăr despre pericol, însă acesta nu a reușit să reacționeze la timp.

De asemenea, un bărbat de 36 de ani, aflat pe feribot, a fost rănit din cauza forței provocate de cablul întins.

mvdpmr.org
Instagram

Întârziere pe un zbor din Paris spre Chișinău. Autoritatea Aeronautică Civilă anunță verificări

Un zbor de pe ruta Paris–Chișinău întârzie din cauza unei defecțiuni tehnice la aeronavă. Cel puțin asta a declarat Autoritatea Aeronautică Civilă, menționând că întârzierea este „semnificativă”. Potrivit instituției, operatorul aerian a identificat deja o altă aeronavă, iar îmbarcarea pasagerilor „urmează să înceapă în scurt timp”.

„Potrivit informațiilor primite din partea operatorului aerian, zborul Paris – Chișinău a înregistrat o întârziere semnificativă cauzată de o defecțiune tehnică la aeronavă. Compania aeriană a identificat o altă aeronavă, iar îmbarcarea pasagerilor urmează să înceapă în scurt timp”, au comunicat reprezentanții Autorității Aeronautice Civile pe 5 iulie.

Totodată, instituția a adăugat că va verifica dacă operatorul aerian a oferit pasagerilor asistența necesară, conform prevederilor cadrului normativ privind protecția consumatorilor. „Reiterăm că pasagerii au dreptul la informare și sprijin în astfel de situații, iar respectarea acestor obligații este monitorizată cu prioritate”, au adăugat reprezentanții Autorității Aeronautice Civile.

Autoritatea nu a precizat despre ce operator aerian este vorba.

Potrivit informațiilor de pe online, zborul era programat pentru dimineața zilei de 4 iulie.

Actualizare: Zborul de pe ruta Paris–Chișinău, care a suferit o defecțiune tehnică la aeronavă, a înregistrat o întârziere de peste 28 de ore. Cei 189 de pasageri ai cursei au dreptul să solicite o compensație în valoare de 400 de euro. Informația a fost comunicată de Autoritatea Aeronautică Civilă, care a anunțat că decolarea noii aeronave, identificată de operatorul aerian, a fost programată pentru ora 14:20, ora locală Paris. Astfel, ținând cont de cele comunicate de Autoritate, zborul ar fi trebuit deja să decoleze. 

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: