Tot mai mulți locuitori din stânga Nistrului își perfectează permise de conducere emise de autoritățile Moldovei. Datele Chișinăului
Full Article 2 minutes read

Tot mai mulți locuitori din stânga Nistrului își perfectează permise de conducere emise de autoritățile Moldovei. Datele Chișinăului

Peste 30 de mii de permise de conducere ale Republicii Moldova au fost emise pentru locuitorii din regiunea transnistreană în perioada ianuarie 2017 – martie 2023. Datele au fost prezentate pe 2 mai de Biroul politici de reintegrare. 

Chișinăul a declarat că urmărește „o dinamică continuă și în creștere de obținere de către locuitorii din regiunea transnistreană a permiselor de conducere de model național”.

Biroul a amintit că obținerea permiselor pentru persoanele cu domiciliu în regiunea transnistreană, posesoare de acte de identitate aprobate prin Legea nr. 273/1994, are loc în baza mecanismului simplificat de preschimbare – fără susținerea examenelor adiționale.

Astfel, în perioada ianuarie 2017 – martie 2023, 30 386 de permise de conducere ale Republicii Moldova au fost emise în baza mecanismului dat, dintre care 5 783 au fost eliberate în anul 2022 și 1 347 în trimestrul I 2023.

La fel, în perioada 1 septembrie 2018 – 31 martie 2023, la punctele de înmatriculare a mijloacelor de transport din orașele Tiraspol și Râbnița au fost documentate cu plăci de model neutru 9 808 de autovehicule necomerciale din regiunea transnistreană.

În contextul restricțiilor menținute de către Tiraspol la prestarea serviciilor de înmatriculare primară, în trimestrul I 2023 se remarcă aceiași dinamică lentă de înmatriculare cu plăci neutre (164 de autovehicule înregistrate) ca și pe întreaga durată a anului 2022 (555 de autovehicule înregistrate), dacă e să comparăm cu anul 2021 când au fost înregistrate 4 780 de unități de transport”, au precizat reprezentanții Biroului.

Cei din urmă au mai spus că „pentru depășirea acestei situații se impune ca Tiraspolul să depolitizeze problemele tehnice, să renunțe la obligarea spre dubla înmatriculare sau la impunerea de a retrage plăcile neutre, să marcheze progrese în uniformizarea standardelor și cerințelor fiscal-vamale aplicabile în privința mijloacelor de transport pe întreg teritoriul țării”.

Mai multe pașapoarte decât buletine. Zilele trecute Biroul a anunțat câți locuitori ai regiunii transnistrene dețin cetățenia R. Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: