Transgenderii, soldații, vorbitorii de limba rusă. Recomandările Consiliului pentru Egalitate făcute autorităților
Full Article 3 minutes read

Transgenderii, soldații, vorbitorii de limba rusă. Recomandările Consiliului pentru Egalitate făcute autorităților

Accelerarea procedurii de modificare a actelor pentru transgenderi, acordarea dreptului soldaților de a folosi telefoanele mobile personale și interzicerea discriminării în instanțe a vorbitorilor de limba rusă. Sunt doar câteva dintre recomandările oferite autorităților de către Consiliul pentru Egalitate în raportul său anual, examinat acum în comisiile parlamentare. În același timp, Membrii Comisiei pentru Egalitate menționează că, deocamdată, cele mai multe dintre recomandări nu sunt aplicate în practică.

Recomandările Consiliului pentru Egalitate

Raportul pentru anul 2022 al Consiliului privind Prevenirea și Combaterea Discriminării și Asigurarea Egalității conține 90 de recomandări bazate pe deciziile Consiliului și 15 recomandări privind modificarea cadrului normativ și legal. La fel ca în anii precedenți, cele mai multe recomandări se referă la accesul la bunuri și servicii – 28, angajare în câmpul muncii – 22, prejudicii morale – 2, justiție – 6, educație – 2, alte domenii – 11.

Consiliul recomandă Guvernului și Agenției Servicii Publice să simplifice procedura de modificare a actelor de stare civilă pentru persoanele transgender, astfel  încât aceasta să fie compatibilă cu principiile statului de drept și să corespundă standardelor din domeniul drepturilor omului.

Consiliul pentru Egalitate a menționat că apărătorii drepturilor omului au reușit să identifice o procedură clară și previzibilă care le permite persoanelor transgender să obțină o hotărâre judecătorească în baza căreia să schimbe actele de stare civilă și cele de identitate, ca urmare a schimbării sexului și a identității de gen. Procedura dura între patru și șase luni. Potrivit raportului Consiliului pentru Egalitate, Agenția Servicii Publice tergiversează examinarea cererilor persoanelor transgender, iar procesul durează acum între 2,5 și 3 ani.

Agenția Servicii Publice, potrivit Consiliului pentru Egalitate, refuză să examineze cererile privind modificarea actelor în lipsa unui act medical, care confirmă schimbarea chirurgicală a sexului. În timp ce Ministerul Sănătății susține că schimbarea de gen este determinată de starea psihică și nu de prezența/absența organelor sexuale, fapt confirmat și de instanțele de judecată.

Consiliul pentru Egalitate mai propune completarea Legii privind integrarea socială a persoanelor cu  dizabilități, astfel încât proprietarii de spații publice și administratorii de transport public să afișeze un simbol care indică accesul cu un câine ghid.

Ministerului Apărării i s-a recomandat să le permită soldaților folosirea telefoanelor mobile fără a solicita permisiunea în acest sens a superiorului. Consiliul propune ministerului de resort să le permită recruților să folosească propriile telefoane mobile (fără cameră).

Iar Judecătoriei Chișinău, Consiliul pentru Egalitate îi recomandă să „înceteze discriminarea vorbitorilor de limba rusă și să admită spre examinare actele oferite în limba rusă”.

Recomandările Consiliului pentru Egalitate, doar pe hârtie

Consiliul pentru Egalitate menționează că cea mai mare parte dintre recomandări nu este aplicată în practică de autorități. Astfel, în raportul pentru 2021 Consiliul a făcut 13 recomandări privind schimbarea cadrului legal. Autoritățile au implementat cinci dintre ele, iar două le-au contestat. Soarta celorlalte recomandări este urmărită de către Consiliul pentru Egalitate.

Situația este și mai sumbră dacă ne referim la raportul pentru 2022. Din 105 recomandări, autoritățile au implementat în practică doar șase, 56 de recomandări au fost contestate, 16 – nerealizate, iar 27 sunt monitorizate de către Consiliul pentru Egalitate.

***

Raportul este examinat acum în comisiile parlamentare  după care va ajunge în plenul Legislativului.

Menționăm că propunerile Consiliului pentru Egalitate au caracter de recomandare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: