UE acordă Moldovei un sprijin financiar în valoare de 40 milioane euro. În ce scop vor fi folosiți banii
Full Article 2 minutes read

UE acordă Moldovei un sprijin financiar în valoare de 40 milioane euro. În ce scop vor fi folosiți banii

Comisia Europeană a acordat astăzi un împrumut de 40 de milioane de euro drept sprijin financiar Republicii Moldova, ca parte a operațiunii de asistență macrofinanciară în curs de desfășurare către țara noastră, în valoare totală de 150 de milioane de euro. Astfel se încheie plata celei de-a doua tranșe de 50 de milioane de euro, din care 10 milioane de euro sub formă de granturi au fost plătite la 5 aprilie, curent.

„Acesta este un sprijin important din partea UE pentru una dintre țările cel mai direct și puternic afectate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. (…) Sprijinul va ajuta Moldova să abordeze nevoile sale urgente de finanțare și să sprijine stabilitatea macroeconomică generală, permițând în același timp reforme ample și ambițioase. De asemenea, va ajuta Moldova să avanseze pe drumul său european”, susține într-un comunicat Comisia Europeană.

Potrivit sursei citate, debursarea împrumutului este posibilă după ce Comisia a ajuns la concluzia că Moldova a îndeplinit, în linii mari, condițiile de politică convenite cu UE pentru eliberarea plății.

„Moldova a consolidat, de exemplu, guvernanța sectorului public, a făcut progrese în ceea ce privește guvernanța sectorului financiar și a consolidat statul de drept”, precizează instituția europeană.

Prin plata efectuată astăzi, UE a debursat deja 100 de milioane de euro către Republica Moldova în cadrul operațiunii de asistență macrofinanciară în curs de desfășurare către țara noastră, în valoare totală de 150 de milioane de euro.

Amintim că Comisia Europeană a propus în ianuarie, anul curent, să majoreze asistența macrofinanciară în curs pentru Moldova cu până la 145 milioane euro. Propunerea este în prezent examinată de Parlamentul European și de Consiliu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: