Un avion și un elicopter militar din România s-au prăbușit. Și-au pierdut viața opt persoane 
Full Article 3 minutes read

Un avion și un elicopter militar din România s-au prăbușit. Și-au pierdut viața opt persoane 

Un avion MiG-21 al aviaţiei române s-a prăbușit ieri seara, după ce a decolat pentru o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei. Un elicopter IAR 330-Puma trimis în misiune de salvare-căutare s-a prăbuşit, de asemenea, iar 7 militari aflați la bordul aparatului şi-au pierdut viaţa. Mai târziu, autoritățile române au anunțat că și pilotul avionului a fost găsit decedat.

Cum a început totul

Inițial, reprezentanții Ministerului Apărării român au anunțat că o aeronavă, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control. Aeronava a dispărut de pe radar, la ora 20:03, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac si Gura Dobrogei.

Prin urmare, un elicopter a decolat de urgență spre zona posibilului impact, iar echipajele de intervenție ale ISU Dobrogea au pornit, de asemenea, spre zonă.

Mai târziu, Ministerul Apărării român a anunțat că elicopterul, decolat în misiune de căutare-salvare a aeronavei, a pierdut legătura radio cu turnul de control și a dispărut de pe radar în jurul orei 20.44. Pilotul raportase condiții de vreme nefavorabilă și primise ordin să se întoarcă la bază.

Primele victime

Într-un final, membrii echipajului elicopterului, aflat în misiune de căutare-salvare a aeronavei, au fost găsiți decedați în zona localității Gura Dobrogei, la aproximativ 11 km de aerodrom. Și-au pierdut viaţa șapte militari. Pe lângă cei cinci membri ai echipajului comunicați inițial, urcaseră la bord și doi salvatori pe mare din cadrul Forțelor Navale Române.

Și avionul s-a prăbușit

Mai târziu, autoritățile române au anunțat că pilotul aeronavei a decedat. Căpitanul Costinel Iosif Niță, pilotul avionului MiG-21 LanceR prăbuşit miercuri, 2 martie, în judeţul Constanța, şi-a pierdut viaţa.

Autoritățile, despre accident 

Președintele României, Klaus Iohannis, a comunicat: „În această noapte tragică pentru aviația din România, gândurile mele se îndreaptă către familiile îndoliate ale militarilor de la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu care și-au pierdut viața în zona localității Gura Dobrogei, în timp ce executau o misiune de salvare și recuperare. Elicopterul în care se aflau s-a prăbușit în timp ce căuta o aeronavă MiG 21 LanceR, dispărută de pe radar”.

Premierul român, Nicolae Ciucă, a declarat că este îndurerat de tragicul sfârșit al militarilor români. „Sunt alături de familiile îndoliate, cărora le transmit întreaga mea compasiune și condoleanțe pentru pierderea suferită. Vom păstra vie memoria celor căzuți în misiunile de apărare a României, care și-au pus datoria față de țară înaintea propriei vieți””, se arată în declarația premierului.

Astăzi, 3 martie, în toate unităţile militare din România vor fi organizate ceremonii militare și religioase de comemorare pentru militarii căzuți la datorie.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: