Un bărbat din Cecenia, reținut la Moscova după atacul de la Crocus, a murit într-o secție de poliție
Full Article 4 minutes read

Un bărbat din Cecenia, reținut la Moscova după atacul de la Crocus, a murit într-o secție de poliție

Un bărbat din Cecenia, reținut la Moscova după atacul de la Crocus, a murit într-o secție de poliție, scrie Agentstvo. El a murit la câteva ore după reținere, pe 22 martie – în ziua atacului terorist. Bărbatul ar fi fost torturat până la moarte, potrivit datelor unei mișcări de opoziție din Cecenia. În timpul interogatoriului, forțele i-ar fi rupt coastele iar pe corpul acestuia ar fi rămas semne de sufocare și vânătăi. Mama bărbatului a spus că fiul ei nu putea fi implicat în atacul de la Crocus. 

Ashab Uspanov a fost reținut la Moscova după atacul de la Crocus. El a murit la câteva ore după arestarea sa – în secția de poliție. Informația a fost comunicată sursei citate de către mama bărbatului. 

Mișcarea de opoziție cecenă 1ADAT a fost prima care a raportat despre moartea lui Ashab Uspanov, menționând că bărbatul a fost torturat până la moarte. Potrivit datelor SPARK, Uspanov a murit pe 22 martie, adică în ziua atacului terorist. 

Mama lui Ashab Uspanov a spus că fiul ei, înainte de a fi reținut, se îndrepta spre munca soției sale. După ce a fost reținut, el și-a sunat soția și i-a spus cele întâmplate. Mai târziu, bărbatul ar fi sunat din nou apropiaților și le-ar fi cerut să-l ia din secția de poliție. Ashab Uspanov ar fi spus că a fost nepoliticos cu forțele de securitate. 

Soția acestuia a ajuns la secția de poliție două ore mai târziu. Forțele de securitate i-au spus că „soțul ei nu mai este”. „Cum nu, am vorbit cu el recent la telefon”, a reacționat femeia. Atunci polițistul i-a răspuns: „Ai vorbit, dar de acum nu vei face”.

Bărbatul a fost înmormântat în Cecenia. Mama acestuia a spus că fiul ei nu putea fi implicat în atacul de la Crocus.

Potrivit datelor SPARK, în momentul reținerii, Uspanov a fost atacat de mascați. Cei din urmă s-au dovedit a fi ofițeri de la Moscova. În timpul interogatoriului, forțele i-au rupt coastele și coloana vertebrală. Potrivit sursei, pe corpul bărbatului au rămas semne de sufocare și vânătăi. 

Uspanov era antreprenor individual în domeniul construcțiilor. Potrivit mamei sale, bărbatul avea o echipă de oameni-muncitori. Potrivit datelor SPARK-Interfax, activitatea bărbatului a fost lichidată din cauza morții lui Uspanov pe 22 martie. 

***

Atacul terorist de la Crocus City Hall, amplasat în orașul Krasnogorsk, regiunea Moscova, a avut loc în seara zilei de 22 martie, înainte de concertul trupei Picnic. Mai multe persoane au dat buzna în clădire și au deschis focul, ucigând și rănind sute de oameni. În după-amiaza zilei de 23 martie, serviciul de presă al Kremlinului a anunțat că directorul FSB-ului i-a raportat lui Vladimir Putin despre reținerea a 11 persoane, inclusiv a patru autori direcți ai atacului terorist.

O zi mai târziu, un tribunal din Moscova a pronunțat decizii privind plasarea în arest preventiv, până pe 22 mai, pentru cei patru presupuși atacatori. Suspecții au apărut la ședință cu vânătâi. Mai mult, unul dintre bărbați a fost adus pe targă, iar altul avea un bandaj în zona urechii. Anterior, pe online a fost publicat un video în care se vede că, în timpul reținerii, forțele de securitate îi taie o parte din ureche bărbatului respectiv.

Pe 25 martie, instanța de judecată a trimis în arest preventiv încă 3 suspecți, iar pe 26 martie – încă unul. Toți patru au fost plasați în arest preventiv, la fel, până pe 22 mai.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: