Uniunea Europeană oferă încă €145 milioane Moldovei. Roberta Metsola: Moldovenii nu sunt singuri
Full Article 3 minutes read

Uniunea Europeană oferă încă €145 milioane Moldovei. Roberta Metsola: Moldovenii nu sunt singuri

Președinta Parlamentului European Roberta Metsola a semnat pe 14 iunie, la Strasbourg, acordul la care au ajuns eurodeputații și țările membre cu privire la acordarea unei tranșe de 145 de milioane de euro de ajutor macro-financiar pentru Republica Moldova.

„Acum 3 săptămâni, la Chişinău, le-am spus moldovenilor că nu sunt singuri. Astăzi, oferim încă 145 de milioane de euro pentru a sprijini reformele Republicii Moldova, în timp ce țara continuă să sfideze amenințările rusești. Viitorul Moldovei este în Uniunea Europeană”, a anunțat Roberta Metsola.

Statele membre ale Uniunii Europene au decis la 30 mai, cu două zile înainte de summitul Comunității Politice Europene de la Chișinău, să sporească de aproape de două ori valoarea asistenței macrofinanciare pentru Moldova, pe care au convenit să o acorde cu un an în urmă.

Potrivit unui comunicat al Consiliului Uniunii Europene, în aprilie 2022, cu o zi înainte ca România, Germania și Franța să lanseze platforma de sprijin pentru Republica Moldova, instituția care grupează statele membre ale Uniunii adoptase legislația care permite UE să ajute financiar Moldova cu 150 de milioane de euro. În ajunul summitului CPE de la Chișinău, Consiliul a majorat această sumă cu 145 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că Moldova va avea la dispoziție în total 295 de milioane de euro.

Asistența macrofinanciară a Uniunii are ca scop sprijinirea stabilizării economice și a agendei de reforme structurale a Republicii Moldova, suplimentând resursele puse la dispoziție în cadrul acordului financiar cu FMI.

Această creștere a sprijinului pentru Republica Moldova a fost propusă de președinta Parlamentului European în ianuarie 2023 și votată în luna mai și de Parlamentul European.

Amintim că pe 21 mai 2023, când a avut loc Marea Adunare „Moldova Europeană”, președinta Parlamentului European Roberta Metsola, a fost la Chișinău și a vorbit în cadrul discursului său inclusiv și în limba română. Roberta Metsola a spus că vrea să fie alături de Moldova, atunci când țara va începe negocierile privind aderarea la UE. „Sperăm că în acest an”, a menționat președinta Parlamentului European.

Adunare „Moldova Europeană” a avut loc la Chișinău, dar și în alte 33 de capitale și orașe europene.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: