Asasinarea jurnalistei Anna Politkovskaya: Unul din organizatori – trimis la război în Ucraina, deși a fost condamnat la 20 de ani de închisoare
Full Article 3 minutes read

Asasinarea jurnalistei Anna Politkovskaya: Unul din organizatori – trimis la război în Ucraina, deși a fost condamnat la 20 de ani de închisoare

Condamnat, în 2014, la 20 de ani de închisoare, Serghei Khadzhikurbanov, care este unul din organizatorii asasinatului jurnalistei de investigații din Rusia, Anna Politkovskaya, a fost eliberat din închisoare și trimis în război, în Ucraina, scrie The Insider, cu referire la publicația Baza.

Potrivit sursei citate, Serghei Khadzhikurbanov a intrat în zona de luptă la sfârșitul anului 2022. El și-ar fi început serviciul în calitate de comandant al departamentului de informații. Ulterior, el ar fi ajuns la rangul de comandant de batalion. Șase luni mai târziu, Khadzhikurbanov și-a prelungit contractul cu Ministerul Apărării. Nu se știe pentru cât timp și în ce poziție se află acum.

Avocatul lui Serghei Khadzhikurbanov a declarat pentru RBC că clientul său a primit, de fapt, o grațiere, după ce a participat la război și a încheiat un contract cu Ministerul Apărării.

„În cadrul primului contract, Khadzhikurbanov a participat ca prizonier, apoi a fost grațiat și acum participă ca angajat civil militar, având încheiat un contract cu Ministerul Apărării. A lucrat în forțele speciale în anii 90, are experiență, motiv pentru care i s-a oferit imediat un post de comandă. Cred că, într-un anumit sens, dreptatea a prevalat, deoarece cred că el nu a fost implicat în uciderea Annei Politkovskaya”.

Anna Politkovskaya, jurnalista de investigații omorâtă de ziua lui Putin

Jurnalista Novaya Gazeta, Anna Politkovskaya, a fost împușcată la intrarea în casa ei din Moscova, pe 7 octombrie 2006, chiar de ziua de naștere a președintelui rus Vladimir Putin. Ucigașul a tras patru focuri de armă inclusiv unul în cap. Oamenii legii susțin că motivul crimei ar fi fost nemulțumirea față de activitățile profesionale ale jurnalistei.

În total, cinci persoane au fost găsite vinovate de organizarea crimei și condamnate în acest caz. Unul dintre ei a murit mai târziu în închisoare.

În octombrie 2021, termenul de prescripție în cazul crimei Politkovskaya a expirat, iar cei care au ordonat crima nu au fost niciodată identificați. Au trecut 15 ani de la crimă. Conform legii ruse, după această perioadă, cei vinovați de o infracțiune deosebit de gravă sunt eliberați de răspundere.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat că ancheta privind uciderea Annei Politkovskaya a fost efectuată în mod necorespunzător și a acordat rudelor acesteia o despăgubire de 20 de mii de euro.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Хотите поддержать то, что мы делаем?

Вы можете внести вклад в качественную журналистику, поддержав нас единоразово через систему E-commerce от банка maib или оформить ежемесячную подписку на Patreon! Так вы станете частью изменения Молдовы к лучшему. Благодаря вашей поддержке мы сможем реализовывать еще больше новых и важных проектов и оставаться независимыми. Независимо от того, как вы нас поддержите, вы получите небольшой подарок. Переходите по ссылке, чтобы стать нашим соучастником. Это не сложно и даже приятно.

Поддержи NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: