(VIDEO) Când s-ar putea ieftini gazul? Răspunsul Ministrului Energiei
Full Article 2 minutes read

(VIDEO) Când s-ar putea ieftini gazul? Răspunsul Ministrului Energiei

Ministrul Energiei Victor Parlicov susține că ANRE va avea premize să ajusteze tarifele pentru gaz, după ce vor fi recuperate devierile tarifare pentru anul 2022. Declarația a fost făcută în cadrul ediției din 11 aprilie a emisiunii „Puterea a patra” de la N4. 

„De acum înainte, în următoarea jumătate de an, eu nu mă aștept că noi să cumpărăm gaze mai scump ca de la Gazprom. Gazul pe care îl vom procura de pe piețile internaționale la fel va fi mai ieftin de cât prețurile pe care le vom obține de la Gazprom. Cum asta se va reflecta asupra tarifelor și când aceste tarife vor fi ajustate în baza tarifelor noi urmează să decidă ANRE, pentru că procesul e mult mai complex și vizează inclusiv devierile tarifare, care s-au acumulat pe parcursul anului trecut.  După asta, cred că va fi temei de revizuit tarifele. Nu vreau să creez așteptări false”, a declarat Victor Parlicov.

Amintim că președintele consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat pe 6 aprilie că în următoarele săptămâni, tariful la gaz ar putea fi micșorat.

Directorul Moldovagaz a refuzat să estimeze care ar putea fi noul tarif, după ajustare.

Pot să spun un singur lucru: în cadrul aprobării tarifelor, în octombrie 2022, circa 6,5 lei au fost acele devieri financiare care au fost acumulate în 2022. Ca o cifră pe care o pot spune la moment”, a menționat Ceban.

Din 1 octombrie 2022, consumatorii casnici din Republica Moldova  achită 29 de lei şi 27 de bani pentru un metru cub de gaz natural, două ori mai mult faţă de tariful din ianuarie 2021. Pe perioada rece a anului, guvernul a compensat parțial tariful, în funcție de gradul de vulnerabilitate al consumatorilor. Compensațiile, însă, nu mai sunt oferite din 1 aprilie 2023.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: