(VIDEO) Deputat PAS, îngrijorat de depopularea Moldovei: „Când eram eu tânăr, discotecile erau pline, dar acum…”
Full Article 2 minutes read

(VIDEO) Deputat PAS, îngrijorat de depopularea Moldovei: „Când eram eu tânăr, discotecile erau pline, dar acum…”

Republica Moldova se confruntă cu o depopulare masivă, o spun datele statistice. Doar într-un an, peste 45 de mii de moldoveni au plecat din țară. Deputatul PAS Andrian Cheptonar susține că fenomenul se datorează proceselor de durată prin care a trecut Moldova de-a lungul celor trei decenii de la independență. Mai mult, spune parlamentarul, fenomenul se face simțit și în localitatea sa de baștină, Ungheni, unde dacă pe timpuri activau mai multe discoteci, pline, azi abia dacă își deschide ușile pentru tineri o singură discotecă.

„Țara este destul de depopulată ca o consecință a deceniilor, a proceselor de durată a deceniilor din țară. Eu îmi aduc aminte în orașul în care am locuit eu toată viața, în Ungheni. Când eram tânăr, erau 6-7 discoteci pline vineri-sâmbătă-duminică. Azi dacă găsești una, care lucrează două zile, sâmbătă-duminică, și nu sunt sigur dacă este sau nu plină. Nu le frecventez, dar… noi avem o țară depopulată, în general”, a declarat Andrian Cheptonar.

Potrivit datelor prezentate de Biroul Național de Statistică, numărul populației cu reședință obișnuită la 1 ianuarie 2022, conform datelor precizate, a constituit 2565,0 mii persoane. Comparativ, la 1 ianuarie 2023, conform datelor provizorii, în Moldova erau 2512,8 mii persoane.

Doar în 2021, conform sursei citate, din Moldova au emigrat circa 45,4 mii persoane. Cei mai mulți, 44% din numărul total, sunt tineri cu vârstele cuprinse între 20 și 30 de ani.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: