VIDEO Deputați PAS, cu copiii la ședința Parlamentului. S-a votat proiectul care va permite deschiderea creșelor în cadrul companiilor
Full Article 3 minutes read

VIDEO Deputați PAS, cu copiii la ședința Parlamentului. S-a votat proiectul care va permite deschiderea creșelor în cadrul companiilor

Mai mulți deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și-au adus copiii la ședința Parlamentului din 17 februarie. S-a întâmplat în semn de susținere față de adoptarea în prima lectură a unui proiect de lege, care va permite angajatorilor să ofere salariaților servicii de îngrijire a copiilor la locul de muncă. În acest scop, va fi modificat și completat Codul muncii și Codul educației. Cheltuielile aferente acestor servicii vor fi asigurate de angajatori, din mijloacele proprii.

Astfel, Codul muncii va fi completat cu un articol cu privire la serviciile de îngrijire a copiilor cu vârsta cuprinsă între 0 – 3 ani. Acesta prevede că „în vederea asigurării reconcilierii vieții profesionale cu cea de familie, angajatorul poate oferi salariaților săi servicii de îngrijire a copiilor cu vârsta cuprinsă între 0 – 3 ani, conform cadrului normativ aprobat de Guvern”.

În același timp, în Codul educației se propune a fi specificat că „servicii de îngrijire a copiilor cu vârsta cuprinsă între 0 – 3 ani, pot fi oferite de către angajatori în beneficiul salariaților acestora, la nivel de unitate, cu suportarea tuturor cheltuielilor aferente din mijloacele proprii ale unității, conform cadrului normativ aprobat de Guvern”.

Autorii inițiativei susțin că în acest mod angajatorii își vor putea îmbunătăți reputația corporativă, atrage forță de muncă talentată și competentă, crește nivelul de satisfacție a salariaților la locul de muncă și a loialității acestora față de angajator. De asemenea, va contribui la stabilitatea colectivului de muncă și reducerea fluctuației personalului, sporirea productivității muncii.

Președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, a explicat că inițiativa legislativă de modificare a Codului muncii și Codului educației prevede crearea cadrului legal pentru oferirea serviciilor de îngrijire a copiilor, asigurate de angajator. Astfel, părinții care au copii cu vârsta până la trei ani vor avea oportunitatea de a decide asupra revenirii mai rapide la serviciu.

Am invitat părinții cu picii lor, reprezentantele de țară a UN Women,  UNFP și UNICEF care și-au pus umărul la elaborarea inițiativei, ca să transmitem un mesaj puternic de susținere a familiilor cu copii. Proiectul lansat astăzi este doar un prim pas pentru a rezolva problema cronică cu care e confruntă părinții cu copii mici, dar vor urma și alte inițiative, cu care vom veni în curând, în domeniul politicilor de conciliere a vieții personale și profesionale”, a declarat Dan Perciun.

Sunt mama a trei copii, iar sentimentul de îngrijorare este permanentă: dacă bona se îmbolnăvește, dacă îmi vine rândul la grădiniță la timp. Acest proiect de lege vine să susțină părinții. Vor simți că sunt în siguranță copiii lor, iar angajatorii vor avea cadre profesioniste în companie”, a argumentat deputata PAS Marina Morozova.

Instituționalizarea îngrijirii copiilor este esențială pentru egalitatea de gen. Pentru femei, o barieră în revenirea la muncă este îngrijirea copiilor. Ponderea femeilor angajate care au copii cu vârsta mai mică de 6 ani este de doar 29,4% comparativ cu 60% în cazul bărbaților. Este și o diferență de 25% față de femeile care nu au copii. Această lege va aduce multe beneficii și va contribui la înlăturarea decalajului”, a menționat Dominika Stojanoska, reprezentanta UN Women în Moldova.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: