VIDEO La doar 19 ani, au pornit o afacere eco friendly în Moldova și România. Și au câștigat un premiu de $10 000
Full Article 4 minutes read

VIDEO La doar 19 ani, au pornit o afacere eco friendly în Moldova și România. Și au câștigat un premiu de $10 000

La doar 19 ani, câțiva tineri au lansat o afacere eco friendly în Republica Moldova. Mica afacere a fost fondată în 2022. Tinerii oferă în chirie biciclete electrice. Cele din urmă sunt închiriate de curierii care livrează mâncare. Afacerea a fost pusă în practică nu doar în Moldova, dar și în România. Potrivit Agenției pentru Eficiență Energetică, recent, tinerii au participat la competiția „GCIP Moldova 2023”, unde au fost desemnați câștigători și s-au ales cu un premiu în valoare de 10.000$. Fondatorii își propun să investească banii în achiziționarea a altor 15 biciclete electrice, în Republica Moldova. 

Reprezentanții Agenției pentru Eficiență Energetică, autoritate din subordinea Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, au povestit cum mai mulți studenți „au pus pe roate” o afacere eco friendly.

De la elevi de liceu – la antreprenori de succes” – aceasta este povestea fondatorilor unui start-up din Moldova, care la doar 19 ani, au venit cu o idee inovativă și eficientă energetic – să lanseze o afacere de închiriere a bicicletelor electrice pentru curierii care livrează mâncare. Aceasta a fost ideea care i-a adus la Gala „Moldova Eco Energetică 2023” și i-a făcut câștigătorii competiției „GCIP Moldova 2023”, la categoria „Transport Ecologic””, au comunicat reprezentanții Agenției.

Potrivit sursei, mica afacere a fost fondată în 2022 și oferă curierilor o alternativă mai eficientă de livrare a produselor.

Bicicletele electrice sunt disponibile pentru închiriere pe termen scurt sau lung, iar soluția tinerilor antreprenori a fost implementată cu succes deja nu doar în Moldova, dar și în România. Cu 6 biciclete în Chișinău și 18 în București, planurile antreprenorilor de dezvoltarea a afacerii se extind și către Europa de Est”, au adăugat reprezentanții Agenției.

Potrivit co-fondatorului Renter Daniel Trohin, curierii care lucrează cu mașina pierd 50% din venituri pe combustibil și mentenanță la mașină, pierd timp în trafic și poluează mediul înconjurător cu aproximativ 7 tone de CO2 pe an, iar persoanele care vor să înceapă să lucreze în domeniu trebuie să investească în transport, fie mașină, fie bicicletă, pe care ei o folosesc doar atunci când lucrează, ceea ce în medie este doar 3 luni.

Iar noi soluționăm această problemă. În ziua de astăzi, impactul este mic, dar pentru viitor, ne propunem să reducem și emisiile de CO2 cu până la 1000 de tone pe an”, a adăugat Daniel Trohin.

Agenția a precizat că demersul tinerilor inovatori a fost susținut în cadrul mai multor proiecte și programe de  accelerare a afacerii.

Iar pentru că ideea lor este una eficientă energetic, cu impact pozitiv asupra mediului înconjurător și calității vieții oamenilor, antreprenorii au decis să participe și la Competiția „GCIP Moldova 2023”, unde au fost desemnați câștigători și au primit un premiu de 10.000$. Fondatorii își propun să investească premiul în achiziționarea mai multor biciclete electrice”, au menționat reprezentanții Agenției.

 

Am început programul de accelerare în luna februarie 2022 cu o altă idee, dar ulterior am schimbat-o. Uneori acesta este și scopul acestor programe, să te ajute să modifici ideea, ca să ajungi la o una care într-adevăr e cerută pe piață, și asta s-a întâmplat și în cazul nostru. Noi participăm la toate oportunitățile pe care le observăm, și cred că acesta e unul din factorii care au dus la succesul ideii noastre de afaceri. Despre participarea la competiția „GCIP Moldova 2023”, ne-a motivat faptul că noi într-adevăr contribuim la reducerea emisiilor de CO2 în atmosferă, și credeam că acest lucru ne-ar putea da o șansă în plus. La premiul câștigat vom mai adăuga aceeași sumă ca și contribuție proprie, iar așa planificăm să mai aducem în Moldova încă 15 biciclete”, a spus co-fondatorul afacerii.

***

Gala „Moldova Eco Energetică” a fost organizată de Agenția pentru Eficiență Energetică (restructurată în Centrul Național pentru Energie Durabilă), în parteneriat cu Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială și cu sprijinul: Ministerului Energiei al Republicii Moldova, Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, Global Environment Facility, Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare, Skat Consulting, ÎCS „Premier Energy”, SRL, Ambalaj Market și Solar Energy.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: