VIDEO Moldova ar putea cumpăra gaz de la Gazprom dacă prețul va fi avantajos? Răspunsul prim-ministrului
Full Article 3 minutes read

VIDEO Moldova ar putea cumpăra gaz de la Gazprom dacă prețul va fi avantajos? Răspunsul prim-ministrului

Prim-ministrul Dorin Recean nu infirmă, dar nici nu confirmă faptul că, pentru consumul de pe malul drept al Nistrului, Moldova ar putea cumpăra gaze naturale de la Gazprom, în primăvară, dacă prețul acestora va scădea sub 500 de dolari per mia de metri cubi. În cadrul ediției din 18 decembrie a emisiunii „Новая неделя”, de la TV8, Recean a declarat că moldovenii vor primi gaz la cel mai mic preț de pe piață.

În timpul emisiunii, moderatul a precizat că, potrivit deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) – formată din membrii Guvernului – MoldovaGaz trebuie să încheie contracte de furnizare a gazului cu companiile care oferă cel mai mic preț de pe piață. În acest context, premierul a fost întrebat dacă MoldovaGaz va cumpăra gaz de la Gazprom, în primăvară, în condițiile în care prognozele indică asupra faptul că prețul resursei energetice furnizate de concernul rus va scădea sub $500 atunci.

Cel mai important lucru în această conversație este ca populația să aibă cel mai mic tarif. Iată ce se va întâmpla – populația va avea cel mai mic preț la gaze. (…) Dintre prețurile care sunt pe piață, populația noastră va plăti cel mai mic preț. Pentru asta lucrăm, este responsabilitatea Guvernului”, a răspuns premierul

Șeful Guvernului a comentat și afirmațiile potrivit cărora nu există premise pentru reducerea tarifului la gaze acum, deoarece ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a cumpărat, anterior, rezerve mari de gaze la prețul mare de la acea vreme.

După război sunt mulți eroi. Anul trecut, când întrebarea a fost dacă va exista sau nu gaz, accentul a fost pus diferit atunci. Anul acesta ne-am pregătit și, în consecință, avem suficient gaz pentru a trece cu succes prin iarnă”, a menționat el.

***

În prezent doar cetățenii de pe malul stâng al Nistrului consumă gaz de la Gazprom. La începutul lunii octombrie, Ministrul Energiei, Victor Parlicov, nu a exclus că Moldova va cumpăra gaze de la Gazprom, inclusiv pentru malul drept. Într-un interviu pentru NM, Parlicov a declarat că acest lucru este posibil cu două condiții: dacă Gazprom oferă un preț avantajos și dacă Rusia nu pune condiții politice Moldovei.

La începutul lunii decembrie, șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat că există premise pentru reducerea prețului la gaze încă din primăvară. Iar apoi, tariful la gaze pentru consumatorii finali ar putea scădea în primăvară la 16 – 17 lei pentru un metru cub.

În prezent, tariful la gaz este de 16,73/1m3 fără TVA sau 18,07 lei cu TVA. Tariful a fost stabilit de Agenția Națională de Reglementare în Energetică la începutul lunii iunie. Atunci, tariful a fost redus cu peste 30% (de la 29,27 lei cu TVA inclus).


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: