VIDEO Putin, despre gazul rusesc pentru Republica Moldova: „Important este că încă nu se pot lipsi de el”
Full Article 3 minutes read

VIDEO Putin, despre gazul rusesc pentru Republica Moldova: „Important este că încă nu se pot lipsi de el”

Dictatorul rus Vladimir Putin a comentat în cadrul unei conferințe de presă din 13 octombrie, în Kîrghizia, furnizările de gaz ale concernului Gazprom, controlat de regimul de la Kremlin, către Republica Moldova. Putin a spus că în timpul negocierilor contractului de furnizare a gazului din 2021, Gazprom a răspuns nevoilor Moldovei de stabilire a prețului și a „făcut ce i s-a cerut”.

Se pare că nu s-a dezis (de gaz – n. r.), de atunci îl primește în siguranță. Și de unde să mai facă rost? În plus, primește la prețul care l-a propus Gazprom-ului. Am răspuns nevoilor Moldovei la stabilirea prețurilor. N-o să intru în detalii acum, o jumătate de an un preț, cealaltă jumătate de an – altul. Nu contează. Important este că am făcut ceea ce ne-au cerut. Plătesc. Au existat probleme de plată pentru o vreme, dar acum totul este în regulă. În principal, țara „stivuiește” gazul cumpărat în depozite, inclusiv în cele din Ucraina. Dar asta nu contează. Important este că încă nu se pot lipsi de el. Într-un final, este alegerea lor. Dacă vor să nu mai procure, pot refuza, dacă vor – lasă-i să cumpere. Dacă vor, să rămână în cadrul intereselor CSI, dacă vor – să-și caute fericirea în altă parte”, a spus Putin.

***

Amintim că, la sfârșitul lunii octombrie 2021, ministrul Insfrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a negociat cu reprezentanții Gazprom, la Moscova, un contract de furnizare a gazului către Moldovagaz, pe un termen de 5 ani. Pe 23 octombrie 2022, Spînu a precizat că oferta companiei Gazprom nu este în avantajul cetățenilor moldoveni și a menționat că este inacceptabil ca „Moldova să plătească un preț la gaz mai mare decât toate celelalte state din regiune”.

Mai mult, începând cu luna octombrie 2022, Gazprom, care este controlat de regimul de la Moscova, a redus livrările de gaz pentru Republica Moldova de la 8,06 mln m3 pe zi (pentru ambele maluri ale Nistrului), după cum prevede contractul, la 5,7 mln m3 pe zi. Din decembrie 2022, întregul volum furnizat de Gazprom este livrat regiunii transnistrene, în schimbul unui contract de livrare a energiei electrice la preț mai ieftin decât se procura anterior pe piața internațională. Pentru aprovizionarea malului drept al Nistrului, compania de stat Energocom cumpără gaz de pe piețele europene.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: