Viteza și calitatea schimbărilor din justiție sunt pe potriva așteptărilor cetățenilor și UE? Răspunsul Nataliei Gavrilița
Full Article 3 minutes read

Viteza și calitatea schimbărilor din justiție sunt pe potriva așteptărilor cetățenilor și UE? Răspunsul Nataliei Gavrilița

Premierul Natalia Gavrilița a spus că Republica Moldova își dorește o schimbare rapidă în justiție pentru că „a obosit de nedreptatea care s-a făcut timp de 30 de ani”. Declarația a fost făcută de oficialul moldovean, după ce a fost întrebată de reporterul NM dacă viteza și calitatea schimbărilor care au loc în justiție sunt conform așteptărilor cetățenilor și Uniunii Europene. 

Republica Moldova a obținut statutul de candidat de aderare la UE, iar un punct al temei pe acasă a fost reforma justiției. Astfel, Gavrilița a fost întrebată dacă viteza și calitatea acestor schimbări care au loc în sistem sunt conform așteptărilor cetățenilor și Uniunii Europene.

„Ne dorim toți o schimbare rapidă, o schimbare peste noapte, pentru că am fost foarte obosiți de nedreptatea care s-a făcut timp de 30 de ani. Nu putem face o reformă care să dureze ani de zile și o reformă care să ne aducă cu adevărat în familia țării europene, decât făcând-o corect și într-un ritm care să asigure consens și sustenabilitate pe termen lung”, a spus premierul.

Oficialul a mai menționat că în acest an „lucrurile s-au mișcat”.

„Au demarat anumite acțiuni la Procuratura Generală, avem un nou procuror anticorupție care se bucură de o reputație ireproșabilă. Am început evaluarea eternă a judecătorilor și procurorilor și dacă este să ne uităm la opinia Comisiei, ea se referă la curățarea Consiliului Superior al Magistraturii ca un prim pas în progresul în domeniul justiției și demararea negocierilor cu Uniunea Europeană”, a menționat Gavrilița.

Premierul a mai declarat că dacă să ne uităm la experiența altor țări, și acolo a durat câțiva ani până când rezultatele reformei justiției au fost suficient de vizibile

„Cu toții ne dorim nu doar arestări, ne dorim ca vinovații să fie pedepsiți și banii să ajungă înapoi în buget. Vom putea spune cu mâna pe inimă că am realizat succese, atunci când vom vedea aceste condamnări și banii în buget, între timp vom lucra din răsputeri acolo unde este competența Guvernului pentru a aduce cât mai aproape negocierile cu Uniune Europeană”, a conchis Gavrilița.

De menționat că după ce Moldova a obținut statutul de țară candidat pentru aderarea la UE, președinta Maia Sandu a declarat că reforma justiției este principala preocupare actuală a guvernării de la Chișinău, în contextul obținerii statutului de candidat pentru integrarea în Uniunea Europeană – „asta în condițiile în care succesul demersului european depinde, în mod prioritar, de integritatea și independența sistemului justiției”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: