Zelenski a propus Gazpromului o reducere de 50% pentru gazul care tranzitează Ucraina. În ce condiții?
Full Article 2 minutes read

Zelenski a propus Gazpromului o reducere de 50% pentru gazul care tranzitează Ucraina. În ce condiții?

Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a propus Europei și Gazpromului o reducere de 50% pentru tranzitul gazelor rusești, pentru a ajuta la depășirea crizei din sfera energetică. Condiția este ca volumul gazului care tranzitează Ucraina să depășească 40 miliarde de m3, a relatat liderul de la Kiev într-un interviu pentru Bloomberg, citat de hromadske. ua.

Vladimir Zelenski a propus majorarea volumului de gaze care tranzitează Ucraina. Președintele ucrainean a menționat că propunerea este discutată în special cu Berlinul și Bruxelles-ul.

„La rândul său, Ucraina garantează tranzitul și condiții speciale anti-criză în afara volumului indicat în contract. Vă rog să înțelegeți corect: sunt sigur că, dacă nu vom face asta chiar acum, pierderile Europei în această iarnă vor fi semnificative”, a menționat președintele Ucrainei.

Potrivit lui Zelenski, Ucrainei este gata să propună Gazpromului o reducere de 50% la livrările care depășesc volumul contractual de 40 miliarde de m3.

Consiliera șefului companiei Naftogaz Elena Zerkal a declarat că propunerea lui Zelenski poate să „asigure Europa cu gaz fără lansarea North Stream-2”.

Amintim că, anterior, președintele Rusiei Vladimir Putin a declarat că, în acest an, Federația Rusă și-a depășit obligațiile pentru livrarea gazului prin Ucraina. De asemenea, Putin a declarat că Rusia furnizează în Europa atâta gaz, cât solicită partenerii. Acesta a mai menționat că este periculoasă majorarea volumului de gaz care tranzitează Ucraina, întrucât țevile ar putea să nu reziste. Serviciul de presă al Kremlinului a menționat că Rusia este gata să majoreze cantitatea de gaz de tranzit, dacă companiile europene vor solicita o cantitate mai mare, iar Ucraina va propune o ofertă comercială avantajoasă.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: