„A ofensat sacrificiul veteranilor”. Fracțiunea PAS cere demisia ministrului de Externe
Full Article 2 minutes read

„A ofensat sacrificiul veteranilor”. Fracțiunea PAS cere demisia ministrului de Externe

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Mihai Popșoi, a anunțat că fracțiunea pe care o reprezintă solicită demisia ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, publicată luni, 10 februarie, parlamentarul îl acuză pe șeful diplomației de la Chișinău că ar fi „dezonorat memoria celor care și-au dat viața apărând independența și integritatea teritorială a țării”. 

„Prin declarațiile sale iresponsabile, el a ofensat sacrificiul veteranilor războiului de pe Nistru, sfidând adevărul și mușamalizând agresiunea armatei ruse. Ciocoi crede că Rusia ne-a salvat în 1992, Gaiciuc elogiază mercenarii din Donbas drept patrioți adevărați, iar Dodon justifică anexarea Crimeei și o consideră parte a Federației Ruse. Mai are cineva dubii pentru cine lucrează guvernul lui Dodon?”, a scris Popșoi.

Amintim că, săptămâna trecută, ministrul Afacerilor Interne și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că conflictul din 1992 de la Nistru „a fost provocat de anumite forțe separatiste din regiunea transnistreană” și a provocat victime umane. „Armata Federației Ruse, care se afla atunci în regiunea transnistreană, a intervenit pentru a opri vărsarea de sânge”, a declarat Ciocoi.

Declarația ministrului a provocat critici atât în rândul veteranilor de război, cât și a anumitor policieni. Liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a solicitat demisia lui Ciocoi pe motiv de „trădare de patrie” și că acesta ar fi adus „o insultă gravă veteranilor războiului de la Nistru”. De asemenea, în fața Ministerului de Externe a avut loc o acțiune de protest la care au participat câteva zeci de veterani ai războiului de la Nistru.

Într-o conferință de presă care a avut loc luni,10 februarie, președintele Igor Dodon a și-a exprimat opinia că declarația ministrului de Externe ar fi fost interpretată greșit. 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: