Ambasadorul rus în România critică declarațiile lui Popşoi despre războiul hibrid al Moscovei în Moldova: „Obsedați de ideea de a slăbi şi diviza Rusia”
Full Article 3 minutes read

Ambasadorul rus în România critică declarațiile lui Popşoi despre războiul hibrid al Moscovei în Moldova: „Obsedați de ideea de a slăbi şi diviza Rusia”

Ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin, a criticat, miercuri, 7 februarie, declarațiile făcute în ajun de ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popşoi, care a vorbit într-un interviu acordat presei din România despre războiul hibrid pe care Moscova îl duce în țara noastră. Kuzmin consideră că astfel de afirmații sunt „un delir febril al acelora obsedați de ideea de a slăbi şi a diviza Rusia” şi „o încercare loialistă de a-i face pe plac hegemonului”, referindu-se la Statele Unite, scrie news.ro.

Mihai Popșoi a declarat, într-un interviu pentru Digi24, susținut în timpul primei sale vizite oficiale în calitate de ministru de Externe în România, că dezinformarea şi temerile din Moldova sunt „rezultatul unui război hibrid, al unor tactici informaționale, care dinamitează dezbaterea publică şi încearcă să inducă narative care sunt pe contrasens cu interesul național şi interesul public al cetățenilor Republicii Moldova”.

Comentând afirmațiile noului șef al diplomației de la Chişinău despre războiul hibrid cu care Moscova ar viza Moldova, ambasadorul rus Valeri Kuzmin a spus, miercuri, că „singurul răspuns rezonabil şi acceptabil” pentru el ar fi că „nu este nimic altceva decât un delir febril al acelora obsedați de ideea de a slăbi şi a diviza Rusia şi o încercare loialistă de a-i face pe plac hegemonului” (referire la Occident, în special la SUA – n.r.). „Vom trăi şi vom vedea”, a conchis diplomatul rus.

Kuzmin a comentat, inclusiv, interdicția impusă de Moscova pe numele ministrului Mihai Popșoi, căruia i-a fost interzis să intre în Rusia. Întrebat cum vede această situație şi ce urmări ar putea avea asupra relațiilor diplomatice bilaterale, ambasadorul Federației Ruse în România a spus că „această întrebare trebuie adresată înaltelor autorități de la Chişinău”

„Din ce motiv l-au ridicat la rang de ministru de externe pe acest politician? Caută mai multe probleme şi complicații sau doresc să restabilească tradiționalele relații economice pragmatice ce ar putea să reîncălzească atmosfera relațiilor bilaterale?”, a comentat ambasadorul rus, miercuri, într-un briefing de presă.

Amintim că Federația Rusă l-a pus pe Mihai Popșoi pe lista persoanelor indezirabile, în august 2023, când era vicepreședinte al Parlamentului şi vicepreședinte al partidului de guvernământ, Acţiune şi Solidaritate (PAS). După ce a fost numit în funcția de ministru de Externe, la sfârșitul lunii trecute, Mihai Popşoi a declarat că este interesat să vadă cum va reacționa Moscova la numirea sa. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: