Anchetă în Ungaria: Viktor Orbán ar fi achiziționat Euronews
Full Article 3 minutes read

Anchetă în Ungaria: Viktor Orbán ar fi achiziționat Euronews

Premierul ungar Viktor Orbán ar fi achiziționat Euronews – unul dintre cele mai mari canale de televiziune din Europa, scrie g4media.ro cu referite la o anchetă din presa maghiară. 

Potrivit sursei, documente confidențiale publicate de telex.hu și preluate de la Direkt36 dezvăluie că familia lui Viktor Orbán a finanțat în secret cumpărarea Euronews.

Se menționează că omul de afaceri portughez Pedro Vargas Santos David a fost întâmpinat cu întrebări neliniștitoare atunci când a apărut în fața televiziunii Euronews la începutul anului 2022. Cu puțin timp înainte, la sfârșitul anului 2021, s-a anunțat că firma lui David urma să cumpere unul dintre cele mai mari canale de știri din Europa, despre care a afirmat că are 145 de milioane de telespectatori pe lună, iar vestea a fost întâmpinată cu îngrijorare de organizațiile și persoanele preocupate de libertatea presei în Europa, atât în interiorul, cât și în afara televiziunii.

Motivul alarmei a fost faptul că David era cunoscut ca având legături personale și de afaceri strânse cu guvernul lui Viktor Orbán, care, în ultimii ani, a redus semnificativ jurnalismul independent din Ungaria, construind în același timp o uriașă mașină de propagandă – a menționat sursa. David ar fi încercat să calmeze temerile legate de acest lucru în redacția Euronews. El a spus că nu era ca tatăl său, Mario David, un politician conservator portughez care se află în relații de prietenie cu Orbán.

Cu toate acestea, David nu a spus personalului Euronews sau jurnaliștilor interesați de acest caz cine a furnizat fondurile pentru afacere. Compania sa a declarat pentru ziarul portughez Expresso în 2021 că nu au existat bani publici în afacere și că nu au existat oameni de afaceri maghiari printre investitori. Viktor Orbán a încercat, de asemenea, să respingă orice speculație potrivit căreia el sau partidul său ar fi avut vreo legătură cu afacerea.

În realitate, potrivit sursei, cercurile guvernamentale maghiare au avut un rol foarte serios în preluarea companiei. O investigație realizată de Direkt36, împreună cu Expresso și ziarul francez Le Monde, a dezvăluit că o parte semnificativă a tranzacției de 150 de milioane de euro a fost finanțată de statul maghiar și de oficiali guvernamentali.

Documentele obținute de Direkt36 arată că 45 de milioane de euro au fost furnizate de un fond de capital de stat maghiar. Este vorba despre o companie numită Széchenyi Funds (SZTA), care făcea parte din Ministerul de Finanțe și care ulterior a fost externalizată către o universitate. Banii au fost plasați într-un fond de investiții numit European Future Media Investment Fund, care în cele din urmă a achiziționat Euronews.

Investigația dezvăluie, de asemenea, că tranzacția a implicat o companie care este un actor important în campaniile de propagandă ale guvernului maghiar, a menționat sursa.

Se mai precizează că deși surse familiare cu funcționarea internă a Euronews spun că nu există niciun indiciu că noii proprietari intervin în deciziile editoriale, documentele scurse sugerează că achiziția canalului a fost motivată și de obiective politice.

Secretarul de presă al lui Orbán a declarat pentru Direkt36 că nu știe nimic despre acest acord. Directorul general al Euronews, Guillaume Dubois, a declarat pentru Le Monde că nu are cunoștință de rolul statului maghiar în această afacere, dar a adăugat că oricum nu avea nevoie să cunoască investitorii.

Întreaga investigație poate fi citită aici.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: