Andrei Năstase: „Proteste, DA, vom pregăti! Proteste pașnice, democratice și fără violență”
Full Article 4 minutes read

Andrei Năstase: „Proteste, DA, vom pregăti! Proteste pașnice, democratice și fără violență”

Liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase a reacționat la afirmațiile lansate de Partidul Socialiștilor, potrivit cărora, opoziția ar avea „intenția de a veni la putere prin intermediul unei revoluții”. Contactat de NM, fostul ministru de Interne a menționat că ipoteza unei revoluții a fost lansată „prin narative manipulatorii, specifice războiului hibrid”, din motiv că „panica instaurată în tabăra lui Dodon este una foarte mare”.

„Panica instaurată în tabăra lui Dodon este una foarte mare, motiv pentru care, prin narative manipulatorii, specifice războiului hibrid, Dodon aruncă în spațiul public ipoteza unei revoluții pe care, vezi Doamne, o pun la cale unii sau alții, care vor să-l lase pe el fără putere! Iar această închipuită revoluție ar avea principală cauză criza economică și socială care va izbucni dacă acest acord de împrumut nu intră în vigoare. Da, este adevărat, pensiile si salariile trebuie plătite, iar acest lucru este responsabilitatea guvernului! Nu este problema opoziției că domnul Chicu nu are alte soluții decât un credit cu clauze discutabile”, a argumentat Andrei Năstase.

Liderul Platformei DA a mai spus că formațiunea pe care o reprezintă va pregăti proteste, însă a subliniat că acestea vor fi pașnice.

„Revoluțiile adevărate nu se pregătesc, ci apar spontan, atunci când masele decid să schimbe prin forță un regim politic pe care nu-l mai acceptă, sub nici un fel de condiționalitate. Proteste, da, vom pregăti! Proteste pașnice, democratice și populare și fără violența la care a jinduit atât de mult Plahotniuc și de care azi are atât de mare nevoie Dodon și generalii străini din spatele lui! De fapt, pentru toți cei care mă cunosc trebuie să fie foarte simplu de înțeles că Dodon de propriul popor se teme cel mai mult. Un popor pe care-l simte la limita răbdării. Iar aici, în premieră, sunt nevoit să-i dau dreptate! Da, neamul ăsta nu poate să ducă și mai multă obrăznicie, aroganță și minciună”, a precizat Năstase.

Andrei Năstase s-a referit și la acordul de finanțare din partea Rusiei, pe care majoritatea parlamentară l-a ratificat în ședința din 23 aprilie.

„Igor Dodon, ca să nu se dezmintă, face din nou ce știe el mai bine și ce crede că-i va rezolva problema. Se înșală. Problema lui Dodon este ca acest guvern a intrat in faliment generalizat, iar sursele de finanțare ale bugetului sunt extrem de limitate. Incompetența marionetelor lui Dodon trebuia cumva ascunsă și de acest acord de împrumut cu Moscova. Acordul în sine este blocat, posibil să nu poată fi validat în forma lui actuală”, a subliniat liderul Platformei DA.

Amintim că, în cadrul platformei „Președintele răspunde” din 24 aprilie, Igor Dodon a spus că este de părere că opoziția „a sperat” că guvernul va intra în incapacitate de plată a salariilor, pensiilor și altor prestații sociale și pe fundalul unor nemulțumiri în masă vor reveni la guvernare. Într-un comunicat de presă publicat pe site-ul PSRM se mai arată că adevăratul motiv pentru care opoziția parlamentară s-a împotrivit acordului încheiat cu guvernul Rusiei privind obținerea unui credit în mărime de 200 mln de euro nu sunt condițiile acordului, ci „intenția de a veni la putere prin intermediul unei revoluții”.

Ieri, în cadrul ședinței din 23 aprilie, majoritatea parlamentară, susținută de deputatul independent Alexandr Oleinic, a votat pentru ratificarea acordului cu guvernul Federației Ruse prin care Republica Moldova va primi un împrumut financiar de stat în sumă de 200 milioane de euro.

Împotriva acestui împrumut s-au pronunțat deputații din fracțiunile Platforma DA, PAS, Șor și grupul Candu, care au criticat dur prevederile.

Mai mult, liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a scris că după ce Republica Moldova va ieși din criza provocată de pandemia de coronavirus, formațiunea va cere demiterea guvernului Chicu.

Ulterior, Curtea Constituțională, la sesizarea deputaților din grupul Pro Moldova, a suspendat intrarea în vigoare a documentului.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: