Ceban se plânge că CEC ar intimida Primăria Chișinău, din cauza pliantelor distribuite prin oraș: „Primarul nu este nici într-un material”
Full Article 3 minutes read

Ceban se plânge că CEC ar intimida Primăria Chișinău, din cauza pliantelor distribuite prin oraș: „Primarul nu este nici într-un material”

Edilul capitalei Ion Ceban susține că reprezentanții Comisiei Electorale Centrale (CEC) ar intimida Primăria Chișinău „în contextul campaniilor de informare socială a cetățenilor”. Ceban a menționat că instituția s-ar implica în atribuțiile Administrației Publice Locale, pe când „bagă capul în nisip” în cazul „materialelor electorale cu fața candidaților deja anunțați de PAS în alegerile locale”. Edilul a spus că el nu este în niciun pliant distribuit de Primărie. Pentru NM, reprezentanții CEC au declarat că nu vor comenta declarațiile lui Ceban, însă au precizat că examinează o sesizare „care are ca și subiect cazul enunțat de primarul mun. Chișinău”.

Potrivit edilului Ion Ceban, „Comisia Electorală Centrală își depășește atribuțiile și intimidează Primăria municipiului Chișinău în contextul campaniilor de informare socială a cetățenilor pe care le realizează mai mult de un an și jumătate”.

Mare mi-a fost mirarea că CEC reacționează la astfel de sesizări atât de operativ și, contrar competențelor, se implică în atribuțiile Administrației Publice Locale. Pe când materiale electorale cu fața candidaților deja anunțați de PAS în alegerile locale sunt împărțite pe toate străzile orașului și în suburbii. În aceste cazuri, ca struțul, CEC a băgat capul în nisip”, a scris primarul, pe rețelele de socializare.

Ceban a adăugat că „autoritatea centrală, dar și foarte multe APL-uri, informează cetățenii prin aceleași metode despre proiectele realizate și doar în cazul Chișinăului sunt cerute explicații suplimentare, dar și informații care nu țin de competența CEC”.

Primarul Ion Ceban nu este nici într-un material, este vorba de serviciile sociale prestate de primărie, proiectele și programele la care pot aplica cetățenii”, a comunicat edilul.

Pentru NM, reprezentanții CEC au declarat că nu vor comenta declarațiile lui Ceban însă au precizat că examinează o sesizare „care are ca și subiect cazul enunțat de primarul mun. Chișinău”.

CEC nu va comenta aceste declarații. Totodată confirmăm că, în prezent, CEC examinează o sesizare care are ca și subiect cazul enunțat de primarul mun. Chișinău, iar rezultatele vor fi făcute publice, în mod regulamentar. Profitând de această ocazie, CEC îndeamnă toți subiecții electorali să respecte prevederile cadrului legal electoral, dar și reglementările activității din domeniul publicității”, a menționat reprezentanții Comisiei.

În acest context amintim că pe 24 iulie 2023, Partidul Liberal Democrat din Moldova a depus o sesizare în adresa CEC pe numele primarului de Chișinău. Formațiunea politică l-a acuzat pe edil că ar fi folosit resursele administrative în perioada pre-electorală, pentru a câștiga avantaje politice, fiind vorba, în special, de distribuirea în rândul chișinăuienilor a pliantelor cu genericul „Primăria municipiului Chișinău este cea mai eficientă instituție publică din țară”.

***

Pe 5 noiembrie 2023, în Republica Moldova vor avea loc alegeri locale generale. Mai multe formațiuni politice și-au anunțat până la această oră candidații la fotoliul de primar al municipiului Chișinău. Deși a declarat anterior că își va depune candidatura pentru un nou mandat de primar, Ion Ceban nu a anunțat, deocamdată, oficial, acest lucru.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: