PLDM se plânge la CEC pe Ion Ceban: Folosește resursele administrative în perioada pre-electorală, pentru a câștiga avantaje politice
Full Article 2 minutes read

PLDM se plânge la CEC pe Ion Ceban: Folosește resursele administrative în perioada pre-electorală, pentru a câștiga avantaje politice

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a depus o sesizare în adresa Comisiei Electoral Centrale (CEC) pe numele primarului de Chișinău, Ion Ceban. Formațiunea politică îl acuză pe edilul de Chișinău că ar fi folosit resursele administrative în perioada pre-electorală, pentru a câștiga avantaje politice. Este vorba, în special, de distribuirea în rândul chișinăuienilor a pliantelor cu genericul „Primăria municipiului Chișinău este cea mai eficientă instituție publică din țară”.   

Consilierul municipal din partea PLDM Ruslan Verbițchi și juristul PLDM Sergiu Suharenco susțin în sesizarea depusă că pliantele, distribuite în număr nedeterminat, nu ar conține contract încheiat în baza planului de difuzare a mesajelor de interes public în conformitate cu legislația privind achizițiile publice și legislația privind concurența, data și numărul ordinului bancar de plată, precum și tirajul.

„Considerăm că sloganul „Primăria municipiului Chișinău este cea mai eficientă instituție publică din țară” este un mesaj ascuns de agitație electorală în favoarea primarului general, Ion Ceban. Or, conform Legii privind administrația publică locală, primăria este structura funcțională care asistă primarul în exercitarea atribuțiilor sale legale”, se arată în sesizarea depusă de PLDM în adresa CEC.

Potrivit textului, formațiunea politică îi cere CEC să examineze sesizarea în condițiile Codului Electoral și al Codului Administrativ, precum și să sesizeze Inspecția Financiară pentru a iniția controlul financiar al operațiunilor și „iregularităților” invocate.

NM a contactat purtătoarea de cuvânt a Primăriei Chișinău, Natalia Ixari, pentru un comentariu. Ixari nu a răspuns, însă, nici apelurilor telefonici și nici mesajelor expediate de redacție.

Precizăm că Moldova va organiza alegeri locale generale pe data de 5 noiembrie 2023. Data a fost stabilită de membrii Comisiei Electoral Centrale (CEC) pe 4 iulie. Hotărârea va intra în vigoare la data de 7 august 2023, atunci când va începe și perioada electorală. Mai multe formațiuni politice și-au anunțat până la această oră candidații la fotoliul de primar al municipiului Chișinău. Deși a declarata anterior că își va depune candidatura pentru un nou mandat de primar, Ion Ceban nu a anunțat, deocamdată, oficial, acest lucru.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: