Contraofensiva Ucrainei: cât a reușit să înainteze armata timp de o săptămână
Full Article 3 minutes read

Contraofensiva Ucrainei: cât a reușit să înainteze armata timp de o săptămână

Armata ucraineană a reușit să preia controlul asupra mai multor așezări de la granița dintre regiunile Donețk și Zaporojie și a avansat până la șapte kilometri. Informațiile au fost raportate de bloggerii militari ruși, dar și de analiști independenți. Potrivit calculelor efectuate de Agenstvo, Ucraina a reușit să recapete controlul a aproximativ 65 de kilometri pătrați de teritoriu în această zonă.

Ucraina a reușit să obțină un succes în zona Velikaya Novoselovka. Potrivit unor bloggeri militari pro-ruși, printre care WarGonzo și Rybar, forțele armate ucrainene au reușit să avanseze până la Makarovka, preluând, de asemenea, controlul asupra localităților Neskucinoe, Blagodatnoe și Starojevoe. Astfel, Ucraina a reușit să avanseze aproximativ cinci kilometri spre sud. În mediul online a apărut și o înregistrare video din Starojevoie care arată soldați ai armatei ucrainene desfășurând drapelul Ucrainei în această localitate.

Potrivit canalului de Telegram pro-rus WarGonzo, Makarovka este o pierdere mai serioasă decât așezările capturate anterior, deoarece este situată la altitudine. „Dacă inamicul reușește să își consolideze succesul, va încerca cu siguranță să folosească acest punct ca un cap de pod pentru acțiuni ulterioare”, se arată în publicația canalului. În același timp, autorul notează că trupele ucrainene nu a reușit să „sară în spațiul operațional”, iar acum a doua și a treia linie de apărare a armatei ruse va fi în fața lor. Acesta este și punctul de vedere al canalului lui Boris Rojin, Colonelcassad, care sugerează că următoarea linie de contact va fi în zona Staromlinovka – încă șase kilometri mai la sud.

În plus, colonelul Colonelcassad susține că la sud de locul bătăliei se află o linie de fortificații masive care au fost pregătite în ultimele luni. Canalul de Telegram Rîbar numește retragerea forțelor ocupaționiste din estul regiunii Donețk „o retragere planificată a luptătorilor ruși”. „Unitățile Ministerului Apărării s-au retras în mod ordonat către următoarea linie de apărare”, scrie corespondentul militar VGTRK Alexandr Sladkov.

În același timp, un analist, cunoscut ca Def Mon, a scris pe Twitter că Ucraina a reușit să preia controlul asupra unei zone de mărimea Bahmutului din zona Velikaya Novoselka în decurs de o săptămână. De asemenea, el notează că forțele armate ucrainene au făcut progrese mici și în apropiere de Kremenaya și Bahmut, cu avansuri care pot fi estimate la câteva sute de metri.

Institutul american pentru Studii de Război (ISW) a semnalat, în ultimul său raport, că Ucraina a reușit să preia controlul asupra teritoriului în cel puțin trei secțiuni ale frontului: în zona Velikaya Novoselovka, Bahmut și Orehova (la nord de Tokmak). Totodată corespondenții militari ruși susțin că, în zona Orehova, linia frontului ar fi „stabilă”, iar atacurile forțelor armate ucrainene au încetat.

De menționat că ministerul ucrainean al Apărării a informat, pe 11 iunie, despre avansarea în estul regiunii Donețk. Forțele armate ucrainene au reușit să avanseze 1,6 kilometri într-o suburbie din Bahmut, a declarat ministrul adjunct al apărării ucrainean, Anna Malyar.

Tot pe 11 iunie,, Ministerul rus al Apărării a declarat că armata ucraineană „a provocat pagube contingentului și tehnicii militare” în apropiere de Neskucinoe și Starojevoe.

Precizăm că președintele Vladimir Zelenski a confirmat public în weekend, pentru prima dată, că Ucraina a lansat operațiunea de contraofensivă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: