CSJ: Reducerea finanțării pentru sistemul judecătoresc va avea consecinţe negative
Full Article 1 minutes read

CSJ: Reducerea finanțării pentru sistemul judecătoresc va avea consecinţe negative

Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) atenţionează asupra faptului că acţiunile Ministerului Finanţelor, privind blocarea alocaţiilor pentru finanţarea sistemului judecătoresc va avea consecinţe negative pentru înfăptuirea justiţiei, pentru buna-administrare a instanţei supreme şi, în consecinţă, pentru întreaga societate. Într-un comunicat publicat miercuri, 4 martie, CSJ menționează că activitatea instituției poate fi realizată numai în condiţiile unei independenţe financiare. 

„Reducerile bugetare contrazic dezideratul independenţei efective, inclusiv a celei financiare a instanţelor judecătoreşti. Curtea Supremă de Justiţie îşi exprimă îngrijorarea cu privire la efectele acţiunilor întreprinse de Ministerul Finanţelor, apreciindu-le drept o ingerinţă în procesul de înfăptuire a justiţiei”, subliniază CSJ.

Amintim că Ministerul Finanțelor a emis un ordin privind aplicarea procedurii de blocare a 70 de milioane de lei din bugetul pentru sistemul justiției. Măsura a fost întreprinsă la inițiativa premierului Chicu, ca urmare a pierderii dosarului „Gemenii” la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Precizăm că, în data de 22 februarie, prim-ministrul Ion Chicu a scris că orice ban plătit de Republica Moldova pentru deciziile ilegale ale judecătorilor se va face din contul acestora. 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: