„Documentul” privind gazul pentru Găgăuzia, făcut praf de expertul energetic Sergiu Tofilat: Nu este contract, e o butaforie scrisă pe genunchi
Full Article 6 minutes read

„Documentul” privind gazul pentru Găgăuzia, făcut praf de expertul energetic Sergiu Tofilat: Nu este contract, e o butaforie scrisă pe genunchi

Expertul în domeniul energiei Sergiu Tofilat, membru în Consiliul de Observatori la Moldovagaz, susține că documentul publicat de bașcanul Evghenia Guțul „nu este contract, e o butaforie scrisă pe genunchi la un colţ de stradă”. Potrivit lui Tofilat, chiar în antet scrie că e o „confirmare” la un contract individual, la un acord general. Tofilat ar fi fost informat de „colegii din Turcia că firma turcească nici măcar nu are licenţă de furnizare a gazelor, nimeni nu a auzit de ea”. „Nu vă lăsaţi amăgiţi cu pomană electorală”, a menționat Tofilat. 

Sergiu Tofilat comentat pe rețelele de socializare contractul de achiziție a gazului pentru Găgăuzia, publicat de bașcanul Evghenia Guțul. El a spus că „acesta nu este contract, e o butaforie scrisă pe genunchi la un colţ de stradă”.

Am citit atent hârtia publicată de Guţul. Acesta nu este contract, e o butaforie scrisă pe genunchi la un colţ de stradă. Chiar în antet scrie că e o „confirmare” la un careva contract individual la un acord general. Traduc ce înseamnă asta: chipurile firma turcească va cumpăra gaz de la o altă firmă din Germania şi-l va aduce în Moldova. Firma germană a fost fondată în 2020 de o anume Nataliya Frenkel, care din 2016 mai administrează o firmă de gastronomie. Adică 4 ani coceai plăcinte, iar peste noapte te apuci să vinzi gaz, sună foarte aproape de adevăr. Un fel de poveşti la gura sobei”, a menționat Tofilat.

El s-a întrebat „dacă Şor tot insistă să ne „fericească” cu gaz rusesc, de ce nu semnează direct cu Gazprom?”.

De ce are nevoie de tocmai 2 intermediari, din Germania şi Turcia? Şi dacă tot Şor se laudă cu acest „contract”, rezultă că el este de fapt în spatele firmei moldoveneşti”, a adăugat Tofilat.

Membrul în Consiliul de Observatori la Moldovagaz a spus că a fost informat de „colegii din Turcia că firma turcească nici măcar nu are licenţă de furnizare a gazelor, nimeni nu a auzit de ea”.

Are un capital de 33.000 euro (1 mln de lire turceşti), dar vrea să livreze gaz de 16 milioane euro. Interesantă matematică, oleacă nu se leagă sumele. În pretinsa „confirmare” (că n-o putem numi contract) nu găsim nici codul fiscal al părţilor, nici adresa, nici conturile bancare, la turci în genere lipseşte ştampila, o fi uitat-o acasă probabil. Nu-i indicată nici calitatea gazului. Trebuiau măcar să trimită contractul la cineva din Gazprom să-l verifice, înainte de a publica prostii”, a precizat el.

Hai să ne uităm şi la preţ”, a adăugat Tofilat. „Chipurile, gazul livrat la hotar cu Moldova va costa 160 euro, din care jumătate (!) sunt cheltuielile de transportare. Să înţelegem că Gazprom (adică Putin) îl vinde lui Şor cu 80 euro? Vreau să văd. Deocamdată Şor livrează doar ştiri, nimic mai mult”, a adăugat Tofilat.

„Cică termenul de plată va fi 2 luni după livrarea gazului”, a continuat Tofilat. El a spus că „aşa condiţii există numai la Gazprom”.

Toţi traderii în toată lumea lucrează cu plata în avans. Achitarea – în genere nu-i indicat în ce valută se vor face plăţile. Încă o dovadă că această hârtie a lui Şor este o butaforie”, a menționat el, adăugând că „gaşca lui Şor spune că va livra gaz „ieftin” doar în Găgăuzia, Taraclia şi Orhei”.

Pentru ceilalţi se propune preţul de bursă + 5 euro/MWh. Adică ceilalţi cetăţeni sunt de sortul al 2-lea, sau cum? Dacă vreai ca ţara să prospere, o faci pentru toţi oamenii, nu doar pentru ai tăi. În această hârtie se mai menţionează că profitul lui Şor va fi de 5%. Asta e de 2 ori mai mult decât la furnizorii reglementaţi: ANRE a plafonat profitul Moldovagaz la 2,5% din costul gazului, dar Şor vrea profit dublu. Avem nevoie de concurenţă pe piaţă ca să nu fie aşa „şmecheri”, care să ridice profit dublu. Nu este indicat după care legi se conduce acest pseudo-contract, în care ţară va avea loc arbitrajul. O dovadă în plus că ni s-a aruncat o gogoaşă, dar nu contract”, a mai spus Tofilat.

Membrul în Consiliul de Observatori la Moldovagaz a mai declarat că „nu-i indicat cât minim trebuie să ia cumpărătorul din volumul contractat”.

De regulă, traderii cer să consumi minim 80-90% din ce ai comandat, la Moldovagaz de pildă este 95%. Încă o scăpare de la cei care i-au desenat lui Şor acest „contract”. Nu vă lăsaţi amăgiţi cu pomană electorală. Spre deosebire de Şor, la Energocom suntem siguri că vom avea gaz şi nu vom îngheţa la iarnă”, a conchis Tofilat.

***

Pe 31 octombrie, Evghenia Guțul a declarat că cetățenii din UTA Găgăuzia vor achita 10 lei pentru un metru cub de gaze naturale, la iarnă. Bașcana a anunțat că a fost semnat un acord cu o companie turcă, care ar urma să livreze gaz în Găgăuzia, la un „preț special”. Mai mult, Guțul susține că poartă negocieri pentru a „ajuta” și consumatorii din raioanele Orhei și Taraclia. Contactat de NM, directorul Moldovagaz – cel mai mare distribuitor de gaze naturale din Moldova – Vadim Ceban, a declarat că întreprinderea nu a primit, deocamdată, nicio cerere prin care consumatorii din Găgăuzia să solicite schimbarea furnizorului. În același timp, Vitalie Șaptefrație, directorul East Gas Energy Trading – operatorul care importă gaz din Turcia – a declarat că nu cunoaște nimic despre inițiativa anunțată de Guțul. Detalii – AICI.

Ministrul Energiei Victor Parlicov a spus că atunci când se va începe livrarea gazelor și se va expune. „Dar deocamdată de ce să comentăm știri?”, a menționat el. Întrebat de jurnaliști dacă „din punct de vedere logistic, este posibil ca Guțul să aducă gaz?”, oficialul a spus: „Doamna Guțul nu poate să aducă. Cum, poate să aducă gaz, nu știu, în căldare”.

NewsMaker a analizat documentul publicat de Evghenia Guțul. După cum reiese din acesta, este vorba despre o posibilă furnizare a 100 de milioane de metri cubi de gaz la un preț de 160,4 euro la o mie de metri cubi sau aproximativ 3,1 lei pentru metru cub de gaz. Mai mult, documentul prevede că prețul include și livrarea gazelor în Moldova. Contractul a fost încheiat pe 31 octombrie, la Istanbul. Furnizor este compania turcă Zen Solar Enerji Sanayi Ticaret Limited Sirketi, iar cumpărătorul din partea moldovenească – Nordgaz Furnizare. Contractul din numele companiei moldovenești Nordgaz Furnizare a fost semnat de avocatul Alexandr Grosu. Nordgaz Furnizare este înregistrată la Bălți, iar Alexandr Grosu este directorul și coproprietarul acesteia cu o cotă de 90%. Restul 10% îi aparțin fostului șef Balti-Gaz Pantelimon Frăsineanu. 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: